Празник на Текето “Ак Язълъ Баба – Св. Атанас” в с.Оброчище

Oct 8th, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА

Съда и Оброчище 081

 

Кметът Николай Ангелов, зам.-кметовете Митко Петров и Стелиян Железов гостуваха на пенсионерския празник в с. Оброчище                                                                                                                  
 Фото: Юлита ХРИСТОВА

Първи октомври е Международен ден на възрастните хора. Това е датата на редовни срещи в с. Оброчище на пенсионерите от цялата община Балчик.
За мен това посещение на селото беше възможност да видя за първи път текето Ак Язълъ Баба.
През 2013 г. (може би януари) прочетох статия в местната преса за проекта за подобряване на туристическите атракции в община Балчик – за реставрация и социализация на три културни забележителности. Два обекта в град Балчик – Старата мелница и крепостта в кв. „Хоризонт”, а също така и Текето в с. Оброчище.
Сега можем да видим и резултатите от този проект. Сградата на Старата мелница е във фаза на завършване. Голяма работа е направена и в Текето. За съжаление – много малко в крепостта.
Информация за Текето: – Паметник на културата от местно значение – Изградено е във втората половина на 16. век – Култов комплекс на мюсюлмани и християни. – Основните сгради са тюрбето-гробница на мюсюлманския светец и имаретът – манастирска кухня. Текето не е само джамия и само гробница, а – от втората половина на 19. век – също и двуобреден молитвен дом: на Ак Язълъ Баба и неговия християнски двойник Св. Атанас.
Това е било мястото, където странстващите мюсюлмани (дервиши) и християните от различни краища, можели да се покланят и да отсядат. Старата дервишка обител се намира в покрайнините на село Оброчище.
Хората вярват, че мястото на Текето е заредено с божествена енергия. Името на селото не е случайно. То идва от дума „оброк”, тоест клетва към боговете. Моето първо посещение на Текето беше свързано с 1 октомври – Празника на пенсионерите и затова не осъзнах атмосферата на мястото изцяло. Усетих енергия не веднага, а след два дена, когато спомените за него започнаха да се връщат в ума ми.
Хората отдавна мислят това място за мистично и че каменната гробница е способна да прави чудеса. Затова ми се иска да отида в Текето повторно, за да се концентрирам на самото място. Мисля, че не бях готова духовно за това посещение. Не обредите са важни в подобни места, които са вече пълни с духа на молитвите на други хора, а настройването на сърцето ти за визита с цел възприемане и осмисляне на святото място „Ак Язълъ Баба – Св.Атанас” в Оброчище.

Съда и Оброчище 104

“Гласът на България” – Невена Димитрова от Балчик пее на пенсионерското хоро, водено от председателя на ОбС на пенсионерите Ангел Събев.                                                                                          
Фото: Юлита ХРИСТОВА
Сгради на културния обект Текето: Тюрбе – солидна сграда с височина 12 м. Това е седемстенна постройка с преддверие. Таванът и стените са изписани със стилизирани орнаменти в източен стил. След реставриране те изглеждат много ярки на белия фон на стените.
Имарет – по-ниска сграда – само 5 м. висока. Има ново покритие на тавана и подменени дограми. Сега това е много хубаво място за срещи. Теренът е почти подреден в момента. Искам да вярвам, че обектът ще бъде нова атракция в Общината, след завършване на всички запланирани подобрения.
Манастир „Ак Язълъ Баба – Св Атанас” е включен в Националния регистър на туристическите атракции в региона. В интернет има интересна информация за този молитвен център.
Денят на възрастните хора беше хубаво организиран: имаше встъпително слово и концерт. Певчески групи и солистки се стараеха много да пеят от душа в това свято място, което е наистина заредено с божествена енергия.
Хорът за народни песни от с.Гурково, с диригент Магдалена Христова, както винаги беше с интересна програма и ни зарадва със своето изпълнение. Тези участници са винаги подготвени и пеят хубаво. Смесеният хор от с. Дропла, с ръководител Галин Ганчев, беше много приятен, и с вида си, и с програмата си.
Интересни бяха песните и на хоровете от с.Стражица, с ръководител Димитричка Ганчева и с.Кранево, с ръководител Николина Стефанова.
След концерта оркестърът на Галин Ганчев от с.Дропла развесели с народни хора участниците в празника, закопнели да поиграят, както играе и сърцето им. Стана особено оживено, когато запя Невена Димитрова, Балчишкият „Глас на България”, дъщеря на Димитричка и Галин Ганчеви. Имаше почерпка от Общината за повече от 200-те участници в празника, които бяха специално поздравени от кмета Николай Ангелов, зам.-кмета Митко Петров, зам.-кмета Стелиян Железов, Ангел Събев – председател на ОбС на пенсионерите в Община Балчик.
Този знак на уважение беше приятен на всички пенсионери, защото възрастните хора са винаги благодарни за знаците на уважение от страна на администрацията и обществените деятели, и от постоянните организатори зам.-председателите на ОбС на пенсионерите Димка Малева, Иванка Игнатова и Софка Кръстева.
До нови срещи на святото място в с.Оброчище.
Людмила ПЕТРОВА

Оставете коментар