Княжество Онгъл – Made in Bulgaria

Oct 8th, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА

12005952_169619373373911_783975820_o

 

Арх. Миломир Богданов заклева новите си поданници от град Балчик                                                                       Фото: Личен архив 

То вече се намира между Хърватия и Сърбия/АО Войводино/и има площ, колкото софийската Борисова градина.
Мястото засега е с песнопойни птички, ромолящи ручейчета и пренаселено от зловeщи мини, поставени при конфликта между двете държави.
Вече 15 години,нашите Балкански съседи не искат да я разминират, а гореспоменатите държави нямат претенции за тази площ.

12016479_169808400021675_2125844606_n

Княз Миломир I и съпругата му.       Фото: Личен архив

Така стана, че миналия месец пред бачишката църква”Св.Никола”се запознах с арх.Миломир Богданов, който се оказа княз Миломир Първи и с Указ от 24 май т.г. е основал на въпросната територия княжество с емблематичното име за всеки българин-Онгъл.
Тържествено обяви, че неговите поданици са 34% софиянци, руснаци, сърби, унгарци и бях свидетел,когато и балчишки жители станаха негови поданици…
Негово Величество /така ми заповяда да го наричам/заяви,че търси министър на финансите и православен епископ, а столицата ще бъде твърдината Рид, в която вече има шеф на кабинета му и екоминистър.
Дори вече е признат от пет новосъздадени държави, с които поддържат дипломатически връзки.
Мераклиите за гражданство трябва да имат определени качества, както и образователен ценз. Законите ще са Десетте Божи заповеди и заветите на нашия Апостол- Васил Левски, който лелее “чиста и свята Република”.
Не знам защо Н.В.Миломир Първи заяви,че ще е княз на монархия. Ние носим срама от последната монархия-две национални катастрофи и тяхното бродещо из Европа отроче. “Монархия сме” – това е заявил княз Миломир пред по-големия ни брат – софийския “Телеграф”. Княжество Онгъл има национален флаг,подобен на българския, но цветовете са разположени по диагонал, а официален език ще е старобългарският.
Разполага с герб, химн и учреден орден за заслуги “Дунавска звезда”. За ужас на военната индустрия-бъдещото княжество няма да има армия. В балчишката му лятна резиденция, която се намира на ул.”Етър” в нашия квартал “Гемеджи”, беше дадена клетва, заснета и препратена по Интернет. Бяха получени благороднически титли, с такава се сдоби барон Димитрий и дукеса Елена Къркелева. С мен сподели /съжалявам, че не записах разговора-ошашавих се/,че вече си имат и парична единица-левь. Ще се секат дори златни монети с герба на царска България, а златото ще закупи от Лихтенщайн. Попитах Н.В.Миломир Първи откъде ще намери пари, за да купи злато. Той замълча, вероятно, защото “мълчанието е злато”. За любопитните балчиклии ще спомена, че вече си имаме и островна държава на българина Владимир Баланов, която се нарича Нова Атлантида-съставена от пемза на изригнал вулкан,някъде в Южна Америка. Трябва да знаем, че освен ЕС на континента ни има и Дунавски съвет, който е одобрил идеята да се съберат поданиците на голям валсов бал в София.
На сбогуване пожелах на Н.В. Миломир Първи с новото си правителство да преодолее житейските терзания, показвайки връзката между спокойствие и житейска мъдрост, изисканост придружена със сигурност, личен авторитет и релефна традиция.
Тези три неща да ги претвори в едно, неща, които в истинската България вече четвърт век се мъчим да постигнем. Н.В. със сабя на кръста и препасана червена лента през рамо ме гледаше озадачено, есента беше сложила краски върху нашето “Гемиджи” и го беше превърнала в акварелна приказка, само не чух след всичко това княжеското “Алелуя,алелуя…”
Георги ЙОВЧЕВ

Оставете коментар