Добричлийка с награда за най-добър преводач в света

Oct 8th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

dobrichliika

Фото: Калоян Кънев

За 7 години Ева Кънева има преведени над 30 книги от норвежки и шведски. За десети път организация “NORLA” (Norwegian Literature Abroad) връчи годишната си награда за най-добър преводач от норвежки език в света.
Престижното отличие бе присъдено на Ева Кънева, която е родом от Добрич. Това е огромно признение за таланта и уменията й на преводач, защото норвежката художествена литература става все по-популярна и търсена по всички краища на планетата. Ева имаше удоволствието да получи лично наградата си за преводач на годината на церемония в Писателски дом – Осло в края на миналата седмица. По време на визитата си в Норвегия тя участва и в семинар на местното сдружение на преводачите.
Ева Кънева е родена преди 30 години в Добрич. Завършила е ЕГ “Гео Милев” в нашия град. Езикова гимназия дава много силен старт на своите ученици, споделя Ева и определя училището като разковничето на успехите си. Благодарение на добрата подготовка по немски, която получава в ЕГ “Гео Милев” – Добрич, тя е приета да следва “Скандинавистика” – специалност, която от десетилетия е най-престижна, защото в нея се влиза най-трудно. С пълно 6 от приемния изпит и с пълно 6 от дипломата Ева е приета в желаната спциалност. Тя владее на много високо ниво английски, немски, норвежки, шведски и датски език. От 7 години Ева е професионален преводач. Работи в издателство “ЕМАС”.
Над 30 книги, преведени от Ева Кънева, могат да бъдат намерени по книжарниците. Тя е работила предимно над криминални романи, като характерно за този жанр при съвременните норвежки пистатели е вплитането в сюжета на социални теми и обществени проблеми. Ева Кънева е преводач и на детско-юношеска и класическа скандинавска литература.
Нейната голяма професионална гордост е голямата сага за Севера – трилогията “Кристин, дъщерята на Лавранс” от Сигрид Унсет.
Добрич ОНЛАЙН

Оставете коментар