Районен съд Балчик представи дейността си в “Ден на отворени врати” на 30 септември, по случай 135-годишнината си

Oct 3rd, 2015 | От | Category: ДРУГИ

Районен съд Балчик проведе на 30.09.2015 г. „Ден на отворените врати”, посветен на 135-ата годишнина от създаването му.
Програмата на Деня, който бе открит в 10 ч. в двора на Съдебна палата Балчик, представи различни акценти от дейността на съда.
Изложба, посветена на Кръстю Мирски – едни от стожерите на съдебната власт в града след Освобождението, показва част от историята на съда. За живота и дейността на един от първите съдии в Балчик разказа г-жа Кристина Спасова – уредник в Исторически музей Варна, която подготви експозицията.
На откриването присъства г-жа Кирилка Стойнова – автор на книгата „Кръстю Мирски общественик и книжовник”, като подари екземпляр от творбата си на Районен съд Балчик. На празника бе поканен и едноименният потомък на тачения от юристите в града бивш председател на съдебната институция Кръстю Мирски.
Гостите получиха изготвените по повод годишнината две брошури – за историята и дейността на Районен съд Балчик, и за Кръстю Мирски.
Присъстващите разгледаха адаптираната съдебна зала за изслушване на деца. Оформянето на интериора в нея бе постигнато, освен с бюджетни средства, така и чрез дарените от деца на служители и приятели кукли, фигурки от пластилин, рисунки. Впечатления споделиха поканените г-жа Ева Жечева – председател на Държавна агенция за закрила на детето и г-жа Офелия Кънева – представител на Центъра за обществена подкрепа в Балчик.
Програмата продължи със среща на тема „Медиацията като услуга, популяризирана от Районен съд Балчик“. На нея присъстваха адвокати и юристи, заинтересовани от приложението й.
Г-жа Милена Гунчева – председател на Центъра за спогодби и медиация към Софийски районен съд, разказа за своя опит.
Председателят на Районен съд Балчик г-жа Ивелина Велчева обобщи резултатите от проведената през месец септември кампания за популяризиране на медиацията в общината.
Проведе се лекция от магистрати за структурата и функционирането на съдебната власт и вписванията в Районен съд Балчик пред ученици от СОУ “Христо Ботев” Балчик.
Бе демонстрирана програмата за случайно разпределение на делата и новата интернет страница на съда. Сайтът вече предлага на потребителите двуезична версия на английски и български език.
Магистрати и служители от Районен съд Балчик посрещнаха много гости и посетители на празника.
БТ

Оставете коментар