“Дельови празници” – фестивал в Златоград

Oct 3rd, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

20150921_121932

Читалищата на село Змеево, село Стражица и село Сенокос от Община Балчик участваха с хорове за народно пеене във фестивала “Дельови празници” – Златоград, като се представиха впчеатляващо. Златоградчани проявиха интерес към балчишкия форум “Българско наследство”, където ще участват през 2016 г.
Фото: Емилия СТОЯНОВА

Всяка година от 20 до 24 септември в красивото родопско селище Златоград се провеждат тези хубави народни празници, наречени Дельови, в памет на легендарния хайдутин Дельо войвода. Златоград се прославя с песента „Излел е Дельо хайдутин”, която се носи в Космоса.
Градът е с богата култура и многовековна история. В него се намира най-старата църква в Родопите – построена по време на османското владичество. Тя е ниска, вкопана в земята, построена е на един от най-високите хълмове през 1834 г. и се нарича „Успение Богородично”. В двора на църквата е запазено килийното училище.
В преддверието на църквата има икона на Богородица със забит в сърцето нож.
Църквата е известна с много старите си икони. Другата църква в града е „Свети Георги Победоносец” от 1871 г. с взаимно училище. В нея се подреждат хубави изложби с живопис и графика.
Уникален е паметникът на Дельо хайдутин, издигнат на мястото, където според легендите, е смъртно прострелян.
Голямо удоволствие е да се посети този град, скътан в пазвите на величествените Родопи. В сърцето му се намира Етнографският ареален комплекс – един музей на открито, който всъщност е част от ежедневния живот на хората.
Музеят има археологическа сбирка, експозиция, която разказва за поминъка на местното население, колекция от накити и носии.
А занаятчийските работилници творят изделия пред очите на посетителите. Всичко е много интересно и човек се пренася в миналите времена. Атмосферата е напълно автентична.
В самия комплекс се провежда и фестивалът „Дельови празници”. Община Балчик се представи с три фолклорни състава – от НЧ „Христо Смирненски” с.Сенокос, от НЧ “Йордан Йовков” с.Змеево и от НЧ „Стефан Караджа”с.Стражица. Водещата на празника обяви пред публиката, че на 21 септември Община Балчик чества 75 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на майка България и че за Златоград е голяма чест и удоволствие да посрещне гости от Белия град, морето и Златна Добруджа. Последваха бурни аплодисменти.
Трите състава на Общината се представиха блестящо, а кулминацията беше, когато всички заедно изпяха „Мило ми е, мамо, драго ми е тате, в Добруджа да ида, през нея да мина…” В момента, когато нашите самодейци правеха дълбок поклон пред публиката, голям състав гайдари, предвождани от кмета на Златоград с най-пищната гайда, приветстваха празничния фестивал с песента „Излел е Дельо хайдутин”. Беше много вълнуващо, тържествено, мило и красиво.
В града имаше гости от цялата страна, както и много чужди граждани. Интересна атракция бяха и красивите кокони, в стари дълги рокли, с накити, цветя и красиви шапки. М
ъжете се редяха на опашка да се фотографират с тях за спомен. Тръгнахме си от Златоград щастливи и удовлетворени, с приятелски чувства и желание за бъдещи срещи, а златоградчани обещаха да гостуват и на нашите фестивали. Проявиха голям интерес към форума „Българско наследство”.
Тодорка ХАРИЗАНОВА Председател на
клуб „Здраве”

Оставете коментар