37 обекта от региона са включени в националния регистър на туристическите атракции

Oct 3rd, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА

11722647_10204871553930765_6401833990325077524_o

Балчик като център на туристически атракции
Фото: Димитрин ДИМИТРОВ

37 обекта от Добричка област са включени в националния регистър на туристическите атракции, изготвен наскоро от Министерството на туризма.
Онлайн регистърът е достъпен през сайта на ведомството. В него е поместена информация за местонахождението на обектите, чия собственост са, какъв статут имат, дали входът за разглеждане е платен, има ли в района места за настаняване.
На този етап в регистъра са представени над 3300 забележителности от цялата страна. Списъкът е изготвен на базата на подадени от общините данни, които постоянно могат да се допълват и актуализират.
Прави впечатление, че сред забележителностите в Добричка област не са посочени резерват Яйлата в община Каварна, нито Суха река, която преминава през землищата на общини Крушари и Тервел, и където се намират едни от най-ранните скални манастири в Европа. В списъка не е включена и крепостта Залдапа, която се причислява към най-големите и значителни късноантични градски центрове в тази част на Балканския полуостров.

11754774_10204871553690759_2015686678881723053_o
Справка в регистъра показва, че в общини Добричка и Крушари не е посочен нито един туристически обект. Община Каварна изненадващо се представя само с една забележителност – нос Калиакра.
Община Тервел също предлага за посещение само един обект – Историческия си музей. Генерал Тошево присъства в регистъра с Международния фестивал “Богородица” и язовир Дрян, като място за спортен риболов и отдих.
Значително по-пълни списъци са предоставили останалите 3 общини в Добричка област.
Балчик присъства в регистъра с 11 обекта – Ботаническата градина, КЦ”Двореца”, Храма на майката на боговете – Кибела, Исторически музей, Етнографски музей, Възрожденски комплекс, в който попадат църквата “Св. Никола” и килийно училище, а също Художествената галерия, манастира “Ак Язълъ Баба – Свети Атанас”, старата мелница, късноантична и средновековна крепост, курорт “Албена”.
Община Шабла е посочила 10 туристически атракции – Тюленовските пещери, археологически паметник “Селищна могила Големия остров”,Зелен образователен център и детска работилница на открито, читалище “Зора 1894”, което е паметник на културата, Шабленския фар и рибарско селище “Кария”, благоустроен терен в полза на местната рибарска общност в Тюленово, “Големия остров– Дуранкулашко езеро” – проект по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния, Шабленска тузла, зона за рекреация “Рибарско селище Кария”, възстановка на тракийско рибарско селище “Брия”.
Община Добрич насочва вниманието на туристите към 12 забележителности – Военното гробище, архитектурно-етнографски музей на открито “Стария Добрич”, къща-музей “Йордан Йовков”, дом-паметник “Йордан Йовков”, Етнографската къща, Музея в градския парк, Художествената галерия, храмовете “Свети Георги” и “Света Троица”, арменската църква “Свети Ованес” и зоопарка.
Darik News

Оставете коментар