БН = Форум “Българско наследство”: лични впечатления от визитата на български деца от град Твърдица, Молдова

Oct 3rd, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

 

11879236_933971893336269_6146822937863077869_o

Смесените танци, показани от бесарабските младежи и девойки по време на първият концерт от форума “Българско наследство” в Балчик, бяха изградени с много емоции, точни стъпки и хороводно настроение.   Фото: Маруся КОСТОВА

Много важно е да имаш свои корени и да чувстваш себе си като част от своя народ. Можеш да живееш далеч от своята родина, но да искаш да имаш кръвна връзка с нея.
Скоро се срещнах с българския младеж, който живее сега в Германия. Казва се Кристиан Вутов. За много хора това е една голяма мечта.
Момчето обича Берлин, обаче много повече той обича Балчик и България. Каза ми, че винаги ще бъде българския гражданин, защото обича своята страна, този малък град и своите приятели тук.
Аз бях поразена да чуя това от много млад човек, който не само обича, а обожава своята родна страна.
Доста често можеш да чуеш много негативни неща за България от самите българи.
Разбира се, че виждаш нередности и се възмущаваш от много неща.
Затова подобен възглед е нещо неочаквано за мен – тази обич към страната си е толкова голяма, че е основа на неговото мислене.
Концертът на 16 август в Народно читалище „Паисий Хилендарски” Балчик беше хубав израз на чиста и безкористна любов.
Петдесет и осем бесарабски деца, с българска идентичност, пристигнаха в Балчик.
Те живеят в Молдова, в най-красивото в тази страна село, наскоро станало град – Твърдица. Децата определено имат българско самосъзнание.
Това е хубав пример на правилно възпитание от страната на възрастните. Те правят нещата по правилния начин – пазят българското наследство, събуждат уважение към своята култура и народ, за да се гордеят българите в Молдова от своя произход. Това наистина е силно чувство, което е много важно, не само за нацията, но и преди всичко за самия човек.

11896365_933968640003261_846296400472324302_o

Представителите на Музикалния колеж от град Твърдица, Молдова, с директор Ала Кара, бяха на високо ниво, свирейки с патриотичен патос бисери на българския фолклор.
Фото: Маруся КОСТОВА

След разговора с българското момче от Берлин, аз разбирам по-добре стремеж а на тези деца и техните семейства от Молдова да запазят културата и обичаите на своите предци.
Надявам се, че визитата в Балчик ще укрепи връзките на тези хора със земята на прадедите им. Любовтта към историческата родина се изразява във фолклорни танци и песни. Аз лично усещам величината и силата на тази любов.
Молдавското правителство е много толерантго към националните прояви на други народи и техните културни обичаи. То нямо нищо против изучаване на фолклора и езиците на народи, живеещи в страната.
32 хиляди българи живеят сега на юг в Молдова. Те живеят в Молдова повече от 2 века.
От 1996 година те имат Български музикален колеж, който е създаден по споразумение на двете страни – Молдова и България.Там работят преподаватели от тези две страни.
Те правят всичко младите хора да имат възможността да се докоснат до културата на българския народ. Този колеж е единствен извън България, което е уникално.
Студентите и техните преподаватели свириха в оркестър от седем човека на музикални инструменти, характерни за България – гайда, барабан, кавал и гъдулка. Тяхното изпълнение беше неотделима част от представлението на младите изпълнители – хубаво допълнение към ентусиазма и вътрешиян огън на участниците.
Людмила ПЕТРОВА

Оставете коментар