Пътни бележки: в Смядово на 28-и август 2015 г.

Sep 18th, 2015 | От | Category: ДРУГИ

 

11982322_800607043392889_854582128_o

Група от клуб “Хинап” Балчик, с председател Димка Малева, на хората с неравностойно положение, посети на 28 август 2015 г. градовете Смядово и Велики Преслав. Макар и с не много добро здраве хората от този клуб общуват с подобни клубове и със сътрудничеството на Олег Темелков, председател на Съюза на инвалидите в град Добрич.                                                        
Фото: Иван ПЕТКОВ

И отнова бабите от клуб „Хинап” са на път. По покана на подобен клуб в г. Смядово 46 наши пенсионери потеглиха натам. Поканени сме на гости и за нас е приготвена специална програма. По пътя играем забавна игра, подготвена от Димка Малева – голяма шегаджийка.
Смях и веселие цари до края на играта. По-късно към нас се присъединяват членове на клубовете от Нови Пазар и Добрич. Нашата визита е важна за приемащата страна, за да покажат, какво интересно имат в града си и какво правят за своите хора с увреждания.
Хората там много се гордеят със своята кметица, коята върши хубави дела за тях. Те имат доста социални услуги и облекчения. Например защитени жилища. Тя винаги стои зад гърба на инвалидите. Има и проект за дом за настаняване от семеен тип на стари хора. Има и дневен център за нуждаещи се хора, където полагат грижи и се оказва помощ на лица, нуждаещи се от почасови социални услуги.
Сега клубът има място за рехабилитация – малко, обаче толково необходимо на хората.
Освен среща с членовете на клубове за хора в неравностойно положение посетихме и забележителностите на Смядово и Велики Преслав. Град Смядово. Селището с 3500 жители, има статут на град от 45 години. Това е типично градче от селски тип с черти на село, което бавно приема градски вид. За този процес е важно да има инициативни, енергични хора.
В град Смядово, за щастие, има такива. Те са създали 14 филма за месни празници, предания, обреди и обичаи, ястия и напитки, историческо наследство и природни забележителности. Смятам, че това е една много хубава идея за краеведите, историците и жителите и на нашия град. Филмите са изиграли важна роля в живота на града и са спомогнали градът да се добере до европейски програми, което е дало 50 работни места, а с тях и надежда на подобряване на облика на града. Ние всички се радвахме на смядовчани. А има неща, които те правят и със собствени средства. Хубаво е, че има проекти, има и хора, които ги изпълняват.
Специално за нас беше отворен музеят, който не работи в събота и неделя. Музейният комплекс е важна забележителност на Смядово. Включва няколко сгради – бивше килийно училище, бивша църква, камбанария. Сградите са стари и интересни. Приятно е, че са в хубаво състояние. Този Възражденски комплекс е прекрасно място за сбирки и срещи, защото има голяма зала. Интересна е и Тракийската гробница, намиращата се в Комплекса. Гробницата е двукамерна, изградена от добре обработени камъни. Има двускатен вход и две малки колони от двете страни.
Велики Преслав. Цар Симеон Велики съградил бляскавата столица Велики Преслав. Това е оценено, дори от руския княз Светослав през Х век.
Днес този блясък възкръсва! Крепостни стени, бели колони. За съжаление нямахме достатъчно време, за да обиколим целия древен град. Колекциите на Археологическия музей са много интересни и оживяват богатството на Х век, разказват за талантливи и смели хора преди хиляда години. Ние имахме късмет да посетим Златната съкровищница, да видим рисувана керамика с прекрасната прочута икона на Св. Теодор, за която можеш да прочетеш и да я видиш в много книги за изкуството. Разгледахме и колекция надписи в стари книги и на камъни.
Людмила ПЕТРОВА

Оставете коментар