Сдружение на художниците -Варна представя изложба “МОРСКИ ДИАЛОГ” живопис, графика и скулптура в Художествена галерия – Балчик

Sep 24th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО
11950442_464666443707967_1682171398814270748_o
Откриване на изложбата на варненските художници “Морски диалог”.
Фото: ХГ Балчик

Експозицията представя пред публиката на град Балчик 40 художествени произведения на варненски автори от различни творчески поколения, художествени школи; различни естетически и концептуални решения на темата „Море”.
Жанрът на маринистиката предоставя множеството художествени възможности за изследване на морския пейзаж в теми и сюжети.
Затова автори са претворили образите на брегове, скали, заливи, чайки, вълни, пристанища, плажни чадъри; композиции, обземащи човешкото присъствие – рибари, мрежи и лодки; разкази за срещата на морето със сушата.
Различните състояния и характери на морето – на изгрев и на залез, спокойна вода и буря като са използвани внушенията на експресията и драматизма, както и на свободния художествен експеримент.
Представените творби доминиращо са в традицията на класическата реалистична живопис, а също и почти абстрактни работи с модерен живописен изказ.
Морето е една от универсалните културни метафори.
То е символ на стихията, силата и свободата; на динамиката на живота, на преходното и вечното, то е вечният импулс. Заглавието на изложбата насочва към идеята за свобода на художествена интерпетация на темата. Но също така препраща и към бъдещите реализации на общи изложби – гостувания на варненските автори в други крайморски градове в следваща календарна година.

Оставете коментар