“Никой не е забравен и нищо не е забравено”

Sep 24th, 2015 | От | Category: ДРУГИ

DSCN5221

Полк. о.з. Иван Апостолов (летец изстребител от ВВС Балчик) и съпругата му Йорданка Апостолова отдават почит пред паметника на загиналите летци в с. Проф. Иширково, обл. Силистра
Фото: Георги ЙОВЧЕВ 

„Никой не е забравен и нищо не е забравено” – с тази мисъл потеглихме за с.Проф.Иширково, обл.Силистренска, по инициатива на с-на о.з. Мильо Йочев, служил в някогашната славна Автошкола на Балчик.
При отлична организация от негова страна, благодарение на неговата комбинативност, находчивост и бърза реакция, бяха събрани 30 пенсионери /бивши военнслужещи/от Балчик, които с радост проявиха желание да отдадат почит на загиналите на 14.09.1943 г. в небето над с.Проф.Иширково съветски летци. Мильо Йочев неведнъж е организирал поклонения пред паметници на загинали войни.
Той много често е единствен пред паметника на героите в дни като 2 юни, 3 март и пр. В препълненото читалище на с.Проф.Иширково кметът г-жа Г.Иванова откри с вълнуващо слово VIII фолклорен събор „Иширково пее и танцува”. Тя напомни, че за 2194 дни унищожителна Втора световна война има много свидни жертви и в с.Иширково.
За тях е построен паметник – екипаж на ИЛ-4: гвардейски капитан щурман Леонид Иванович Лебедев; гвардейски сержант радист Димитрий Петрович Филипенко; гвардейски сержант стрелец Павел Петрович Лелеко. Интересна е съдбата на командира на екипажа л-т Дмитрий Фьодорович бабий, който остава жив и тежко ранен попада в плен. От военно-пленническия лагер бяга, но е заловен и изпратен в лагер в Щутгарт /Германия/.
Отново бяга и отново е заловен и изпратен в Лагера на смъртта Дахау, където дочаква през 1945 г. освободителните съветски войски. Отчитайки значимостта на събитието, в с.Иширково присъства цялата областна администрация на Силистра, общинските съветници, социалният министър Ивайло Калфин, народният представител доц. Георги Кючуков, с които заедно поднесохме венци, безброй цветя, изкачвайки 168 стъпала до лобното място на героите.

DSCN5216

Венци и цветя на признателност в с. Проф. Иширково поднасят представители на областната администрация Силистра, общински съветници, министър Ивайло Калфин, селяни и гости на фестивала в село Проф. Иширково.                                                            
Фото: Георги ЙОВЧЕВ

Паметникът им е оформен като огромен разтворен парашут с впечатлителна височина, а в подножието са изписани имената на героите, останали на вечна стража на български земя. Сред гостите имаше жители на Санкт Петербург – Русия, град Николаевск – Украйна, български русофилски дружества от Русе и Силистра. Под непрекъснатия дъжд и траурна музика, изпълнявана от Силистренската духова музика, сведохме глави и с едноминутно мълчание почетохме паметта на загиналите.
Запаметяващи думи, които будят размисъл за това, което е било и което ще стане и това което никога не трябва да се повтаря. Слова с непреходно въздействие за смисъла на свободата, саможертвата, силата на подвига, макар и обречен, гордата тръпка да усетиш, че си нужен, дори и с цената на собствения си живот. В читалищната сграда прозвучаха стихове и песни. Мъдри послания изрече Доростолския митрополит Амвросий за родолюбието и саможертвата в името на щастието.
Полк. о.р. Иван Апостолов сподели своя опит като дългогодишен пилот-изтребител, как христоматийно са звучали думите на съветските пилоти – легенди Александър Покришкин, Иван Кожедуб, Алексей Мересиев … („Защо гранитът отсреща мълчи – за да имаме будни очи”). Нищо излишно не каза, а изискано, със свои почерк и език полк. Иван Апостолов предизвика спонтанните ръкопляскания на всички присъстващи.
Министър Ивайло Калфин разкри защо е сред хората, че в близък план трябва да се работи за тях, че социалната политика не трябва да се внася от вън, че не е вносна.
Само не разбира защо толкова много буксува – вече четвърт век и в коя посока вървим – нагоре ли, надолу ли. Трябва мъдро да се справим сами при всички ситуации.
Георги ЙОВЧЕВ

Оставете коментар