Форум в сребърния град

Sep 12th, 2015 | От | Category: ВАЖНА

CHERNO-BYALA2

CHERNO-BYALA2CHERNO-BYALA2

 

 

Форум „Българско наследство” е първи по рода си в сребърния град на Българското Черноморие – Балчик.
За краткото време на форума бяха изказани и споделени много мисли и събития от богатата ракла на нашето минало – природни, исторически, битови, общочовешки, съдбовни.
Всичко, свързано в букет от жито, рози, песни и народ, с трибагрената българска свила. Това е България! Запазила и съхранила своя дух, не само тук, но и далеч зад граница.
Само човек, който е по-далеч от родната земя на пра-пра-родителите си, може да оцени значението на произхода и съществуването си в този необятен свят. Да си с български корен не е диагноза, а състояние на духа. Заслушайте се в „Нощен хоризонт” и ще се убедите в това, защото уморената кръв на българите, облагородена на чужда земя е запазила в гена си онзи код на страстта, който твори чудеса и вълнува света.
Това показаха в Балчик скъпите ни гости от Молдова – Бесарабия. Носталгията е оная тънка нишка, която държи връзката ни между минало, настояще и бъдеще. Тази силна и постоянна връзка е духовният ни корен и усещането за принадлежност.
С колко любов тези млади българи пресъздават наученото и предадено от баби, дядовци и родители. И макар, родени в далечна земя, те пренасят през времето и пространството част от нашето наследство – песни, танци, обичаи, самосъзнание и български дух. Бесарабските българи внушиха на българската публика, че можем да поддържаме тесни контакти в културния обмен между Балчик, Ген.Тошево, Твърдица и Тараклия.
Толкова слънчеви хора са, запазили в себе си гостоприемството, толерантността и човешката доброта.
След контактите с тях, те ни усетиха като свои, защото общувахме на една честота – българщината и нейното опазване. Благодаря от тяхно и от мое име на организаторите на Първия международен форум „Българско наследство” – Балчик, 2015 г., които превърнаха града ни в средище на духовност. Успяха да ни сближат по братски.
Научните конференции в залата на Община Балчик – „За етнологията на българите” и „75 години от възвръщането на Южна Добруджа към България”, както и литературната дискусия, показаха мощната сила на мисълта на българите за обединение.
Много силно бе директното участие в конференциите на акад. Георги Марков, проф.д-р Николай Червенков, доц. д-р Елена Рацеева, проф.д-р Калчо Калчев, Люба Радославова, Иван Радев, Георги Казанджиев, Георги Балабанов, Енчо Димитров, д-р Валентин Вълев, Петър Янков и Гено Генов, а индиректно чрез Интернет участваха успешно д-р Иван Думиника и д-р Румен Сребранов.
В литературната дискусия, чиято канава бе подготвена от Росица Шалтева и Маруся Костова, се отличиха директно Надежда Танова, Петър Ризов, Енчо Димитров, Стефка Керчева, Иван Статев, младата Ирена Ивова, а индиректно, но много трогателно, се доближихме до поетичния свят на Димитър Боримечков.
Фолклорният конкурс и концертите на Твърдица и Тараклия в двете читалища на града ще останат като ярка диря в сърцата ни. Добруджа много е страдала, много е преживяла. Затова днес тя подава ръка на всички българи по света. Да живеем разумно – в мир и разбирателство. Това е нашето бъдеще.
Пенка ДИМИТРОВА
Литературен клуб „Йордан Кръчмаров”
Балчик

Оставете коментар