Завладени от духовата музика

Aug 8th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

 

IMG_20150730_194029

 

Духов квинтет „Уиндарт” – Мартин Павлов – флейта, Ивайло Данаилов – обой, Габриела Томова – валдхорна, Петър Стоянов – фагот и Иван Савов – кларнет.
Фото: Б.Т.

Шестият ден от фестивала “Дни на класиката в Балчик – 2015” ни срещна с няколко от най-младите лица на българската сцена – петима талантливи музиканти, решили да обединят сили и идеи в духов квинтет.
В него влизат: Мартин Павлов – флейта, Ивайло Данаилов – обой, Иван Савов – кларнет, Габриела Томова – валдхорна и Петър Стоянов – фагот. Формацията носи името “Уиндарт” и е сформирана през 2009 г. Само няколко месеца след създаването си, “Уиндарт” печели първата си награда от международен конкурс – “Шуберт” в Русе и продължава в този дух и до днес – награди, престижни сцени, концертни участия, партньорства с именити български и чуждестранни изпълнители.
Концертът започна с “Дивертименто” №1 за духов квинтет от В. А. Моцарт. Наред с произведения, които всички познаваме и обичаме, чухме и някои по-малко известни творби – старинни унгарски танци от композитора Ференц Фаркаш.
Това е един автор, живял почти през целия XX век. Роден е през 1905 г. и умира през 2000 г. Работил е предимно в Будапеща и Виена, а творчеството му покрива много жанрове, вкл. и много театрална музика. Като признание към културата на своята родна Унгария той пише своя цикъл “Антични унгарски танци”, 5 от които чухме в изпълнение на “Уиндарт” – “Интрада”, “Лашу”, “Лапоскаш танц”, “Хореа” и “Угош”. Топлият и влажен летен климат на Балчик взе закономерно своята “жертва” – това бе флейтата на Мартин Павлов, която се запуши и се наложи изпълнителят да напусне сцената за кратко, за да я поправи. Малко по-късно, целият състав се оттегли за 5-минутна почивка за профилактика на инструментите.
Следващата пиеса в духовата програма на “Уиндарт” е наречена “Павана” от композитора Габриел Фуре. Макар че е мислена от него като клавирна пиеса през 1887 г., тя става толкова популярна, че сега можем да я чуем в какви ли не интерпретации, на различни инструменти, дори ансамбли и в изпълнение на цели оркестри.
Самият автор я описва като елегантна, но не чак толкова важна и сериозна, вероятно имайки предвид, че паваната е била един много помпозен танц в испанския кралски двор през Ренесанса. Но паваната на Габриел Фуре бе по френски ефирна и изтънчена, в изпълнение на духов квинтет “Уиндарт”.
Последна в концерта бе Сюита №1 „Пер Гинт” от Едвард Григ. Григ е създал музиката си за театралната сцена към пиесата на Хенрих Ибсен от 1876 г. Тя трае близо 90 минути и е толкова прекрасна, че заживява свой собствен концертен живот в последствие, и до днес е едно от най-изпълняваните произведения на норвежкия майстор. Григ я разделя в 2 сюити, първата от които имахме удоволствието да чуем – с частите: “Утро”, “Смъртта на Озе”, “Танцът на Анитра”, “В залата на планинския цар”. С бурни аплодисменти в края на последната и най-позната част, завърши и най-краткият, но безспорно стойностен концерт в програмата на фестивала.
Ерсин ИСМАИЛОВ

Оставете коментар