Достоен завършек на един незабравим фестивал

Aug 8th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

IMG_20150801_193425

Софийската филхармония и вокалната формация „Акварел” при Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов”, завършиха концертната програма на „Дните на класиката в Балчик – 2015 г.”          Фото: Б.Т.

Всяко хубаво нещо има край. Но когато този край е толкова впечатляващ и незабравим, единственото, което остава, е желанието за ново начало. Последните акорди на тазгодишното, шесто по ред, издание на фестивала „Balchik Classic Days 2015” бяха поверени на Софийската филхармония и вокалната формация „Акварел“.
Открита сцена „Мистрал“ за малко да се откаже твърде тясна, за да събере всички посланици на музиката, но широко отворено бе сърцето на всеки слушател, дошъл с вълнение в тази първа августовска вечер. Солисти бяха артистичната фамилия (майка и син) – Милена Златарова, виола и Павел Златаров, цигулка, вокалните изпълнители – Дора Савова (сопран), Нина Кръстева (сопран) и Вяра Димитрова (мецосопран). На диригентския пулт застана авторитетният и лъчезарен докрай Славил Димитров.
Всяко едно от подбраните произведения бе известно и разпознаваемо с виртуозността на своя автор. Музика, преминала през вековете и достигнала до нас в целия си блясък и дълбок смисъл. Музика, в която в много от случаите композиторът е Бах, Хендел, Моцарт, Шерпантие, Франк и е отправена като молитва към Бога. Тази музика ни трогна и направи вечерта ни светла и прекрасна. Концертната програма започна с Прелюд към Te Deum на Шарпантие и продължи с проникновената барокова музика на Бах с произведението „Исус остава моята радост“.
Наличието на хорови вокални изпълнители безспорно направи слушането на този вид музика много по-въздействащо, а мелодия и глас се съчетаваха в неповторима музикална симбиоза в звездната балчишка вечер. Последва „Мечтание“ на Шуман, както и песента, която за мен носи най-ясните белези на времето, в което е писана, а именно – преклонение и благоговение пред Бога и Светата майка – Богородица – „Ave Maria“ на Бах-Гуно. Латинският език притежава една неповторима сила. Макар днес да е погребан от векове, заедно с носителите на езика, той остава следи в редица научни терминологии и в произведенията на „златните творци“ на класическата музика. Гласове и ноти се понесоха към небесата с творбите на Франк („Panis Angelicus”) и Вивалди („Gloria in excelsis Deo“). Ако има композитор, чието място е запазено на сцената на всеки виртуозен концерт, то това непременно е Моцарт. Прозвучаха три негови произведения, всяко от които със своя история и духовен заряд. Милена и Павел Златарови застанаха като солисти в изпълнение на „Andante” и “Presto” из „Симфония кончертанте“. Магическите звуци на цигулка и виола сътвориха неповторима хармония и блясък, така характерна за музиката на австрийския композитор. Чухме още и „Ave verum corpus” и „Laudate dominum“
от „Vesperaesolennes de confessore“, станали неизменна част от репертоара на много хорове по цял свят.
Финалните акорди, както на този концерт, така и на фестивала като цяло, принадлежаха на един от гениите на бароковата музика – Г. Ф. Хендел. Софийската филхармония, с диригент Славил Димитров и вокалната формация „Акварел“ изпълниха Коронационен химн „Zadok The Priest“и „Glory to God” из ораторията „Месия“. Истинско украшение на вечерта и достоен завършек бе може би най-разпознаваемият откъс на оратория „Месия“, а именно „Hallelujah”, която изправи на крака балчишката публика и бе изпълнена отново от вдъхновените майстори на музиката.
Водещата на фестивала Ирина Гъделева за пореден път изказа благодарност на Община Балчик, в лицето на кмета г-н Николай Ангелов и Общински съвет – Балчик, на организаторите и медийните партньори, които превърнаха този фестивал в традиция за Белия град. Пожела на уважаемите зрители весело лято и още много красиви срещи с музиката. Покани всички на следващото, седмо поред издание на фестивала „Дни на класиката в Балчик – 2016“, което даже има определена дата за начало – 30 юли.
Ерсин ИСМАИЛОВ

Оставете коментар