Цигулката в киното

Aug 8th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

11823682_452820174890851_1447645548_n

Държавна опера – Бургас, с диригент Йордан Дафов, изнесе концерт „Цигулката в киното” със солист Чавдар Вълков.
Фото: Б.Т.

Вечерта на 29 юли 2015 г. и петият фестивален ден на “Balchik Classic Days 2015” оставиха на нейно величество публиката един незабравим спомен. Музиката тази вечер ни отведе в Холивуд. Има толкова много филмови класики, които живеят свой собствен сценичен живот.
Всеки от нас би разпознал темите от “Списъкът на Шиндлер”, “Усещане за жена”, “Карибски пирати”, “Междузвездни войни”, “Хари Потър” и т.н. На сцената се качи оркестърът на Държавна опера – Бургас, а в главните роли на нашия филм бяха цигулката на Чавдар Вълков и диригентската палка на маестро Йордан Дафов.
Непосредствено зад оркестъра бе поставен екран, на който се прожектираха избрани сцени от филмите. По този начин се постигна една завършеност на атмосферата, звуците придобиха образ и картина, а спомените от филми, гледани в близкото или далечното минало, възкръснаха ярко в съзнанието. Навярно всеки един от нас бе гледал поне веднъж всеки от филмите от програмата, но нито един телевизор и нито едно модерно кино не бе в състояние дори да ни доближи до изживяването да чуем неостаряващата музика, изпълнена от цял оркестър.
Концертната програма започна с тема от Анна от “Червената цигулка”, която преля в музиката от филма “Съпротива” – соло цигулка и струнен оркестър. Последва паметната тема от филма “Гладиатор”. Неин създател е немският композитер Ханс Цимер. Той е познат на световната киноаудитория с написването на музиката за над 100 филма, сред които се открояват: „Скалата“, „Гладиатор“, „Пърл Харбър“, „Тънка червена линия“, „Последният самурай“, „Шифърът на Леонардо“, “Карибски пирати”, “Терористката” и др. Носител е на четири награди Грами, Оскар, Британската награда за класическа музика и е обявен за един от стоте живи музикални гении от британския вестник “Дейли Телеграф”.
Италианският композитор Нино Рота остави името си със златни букви в историята на филмовата музика. Той е автор на музиката за първите две части на смятания за един от най-великите филми – “Кръстникът”, за което получава и Оскар. Чухме най-известната тема от филма на фона на паметния образ на дон Корлеоне. Последваха теми от “Мисията” и “503” от “Ангели и демони”, за да бъдем пренесени в космическия свят на “Стар Трек”.
Някои филми остават своя отпечатък не толкова с актьорите, историята и посланието, а изключително с музиката си. Доказателство за това беше темата от американския криминален сериал “Хавай 5-0”. С усмивка в детските лица, а не само на детските, бе посрещнат забавният образ на Пинко, Розовата пантера. На екрана видяхме откъс от анимационното филмче на фона на темата, която не може да се сбърка. Последваха изпълнения върху “Who’s minding the store”, “Чикаго”, а за втори път в рамките на фестивала (след биса на Марио Хосен и Камарата Орфика, б.а.) чухме неповторимата “Por una cabeza” от филма “Усещане за жена”.
Героите на Димитър Димов от романа “Осъдени души” “оживяват”, благодарение на знаменития ни режисьор Въло Радев. Чухме смятаното от мнозина за най-известна и най-разпознаваема тема от филмовата музика, написана от Митко Щерев. Много силни и разчувстващи сцени от “Списъкът на Шиндлер” белязаха началото на проиведенията, написани от знаменития Джон Уилямс. Освен темата от паметния военен филм, от същия автор чухме и теми от “Карибски пирати” и микс “Една нощ в киното”, изпълнена за финал. Междувременно прозвуча още и музиката на филмите “Мисията невъзможна” и “Маската на Зоро” на фона на страстното испанско танго. Специално място в програмата бе отредено на един съвременен британски филм “Дами в лилаво” по музиката на Найджъл Хес. Чухме “Фантазия за цигулка” със солист Чавдар Вълков и тема за цигулка и пиано.
Явно накрая, привлечени от бурните аплодисменти на публиката, солистът, диригентът, а и целият оркестър, сякаш не искаше да слезе от сцената. Те ни подариха не един, а цели две произведения като бис. Сред коментарите след края на концерта бе равносметката на мнозина, че това е най-запомнящият се концерт, на който някога са присъствали.
Ерсин ИСМАИЛОВ

Оставете коментар