Добрички художници в Балчик

Aug 8th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО


Ателие 13

По вече утвърдена традиция, обновената Художествена галерия покани миналия петък, на 31 юли, гости и граждани на Балчик на интересна изложба. Гостуват със свои творби художници от Добрич, членове на алтернативното сдружение „Ателие 13”. Създадено през 1992 г., сдружението се вписва много активно в културния живот на Добрич и страната. Реализира 42 изложби в България, в Словакия и Хърватия. Настоящото гостуване в Балчик е трето по ред. Участват със свои творби добричките художници Г. Атанасов, Д. Костадинов, Н. Тодоров, Хр. Константинов, Г. Събев, Хр. Кралев, както и Венета Ганчева.
Всеки един от тези творци има завидна творческа биография с многобройни участия в регионални, национални и международни изложби и пленери. Изложбата бе открита на 31 юли, 18 часа от Радостина Енчева, директор на ГИМ, която разказа отново за ремонта и преустройството на галерията, приветства добричките художници и изрази удоволствието си, че балчишката публика ще има възможността да се запознае с творбите им.
Думата бе дадена и на Христо Кралев – „удивени сме от вида на галерията, превърнала се в истински храм на изкуството” – заяви той и представи добруджанските художници, като акцентира на тяхната дейност и на стремежа им чрез творбите, изложени в балчишката галерия, да покажат същността на художествената си дейност, имаща за главна цел да изразява „духовното чувство, което творбите пораждат, в по-общ смисъл да се почувства и духът на Сдружението „Ателие 13”. По интересен начин представи своите творби Венета Ганчева, която е завършила в СУ „Черноризец Храбър” текстил, мода и мениджмънт, но е изкушена от живописта и вече има 4 самостоятелни изложби, като активно участва в художествения живот на гр. Добрич и страната. Говорейки за своите творби, тя заяви: „Изкуството продължава живота, а животът – изкуството.” Нейните платна „Изгрев”, „Правилата на играта”, „Страхотна идея в зародиш”, „Развитие” провокираха вниманието на зрителите. Николай Тодоров, утвърден художник с 22 самостоятелни изложби, привлече вниманието със своите керамични творби в бежово и черно – „Морски легенди”, „Морски импресии”, „Фрагменти”.
За своите произведения той споделя, че те са вдъхновени от живата природа, че са плод на неговите търсения в миналото, в корените на първичното, в елементи, лишени от разказвателност. Георги Атанасов, познат на балчишката публика и от самостоятелните му изяви, се представи с произведения, които го утвърждават като голям майстор на графиката – „Надолу към бездната”, „Нагоре към звездите”, „Сатир и Менандър”. Зрителите бяха привлечени от колоритните модерни пейзажи на Христо Константинов, от изящните пластики и релефи на Георги Събев, от оригиналните и като съдържание, и като форма, творби на Христо Кралев. Произведенията на добричките майстори от „Ателие 13” въздействат с интересни внушения за модерно изкуство – с изтънчена поетика и изящна пластичност; за стойностно изкуство с неговата съвременна и вечна мисия да бъде духовно познание, да носи високи естетически и нравствени категории, да поддържат искрата на духовния живот.
Мисия, която горещо защитава в своите статии и големият български художник Светлин Русев.
Мария АНДРЕЕВА

Оставете коментар