Соколовци си построиха църква

Aug 8th, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА

sokolovo2

Новоосветената църква “Св. Св. Кирил и Методий” в село Соколово, община Балчик

sokolovo1

Митрополит Йоан, кметът на Община Балчик Н. Ангелов, кметът на село Соколово Минко Попов и възторжени граждани присъстваха на освещаването на новата църква

Като влизаш от общинския град Балчик в село Соколово, веднага ще видиш китната църквица „Св.Св.Кирил и Методий”. Учителите на Балчик не можаха да издигнат паметник на двамата свети братя, но соколовци им издигнаха храм. Помним от 2000 година родолюбивата инициатива на Йовка Баева, соколовска проектантка, която подари идейния проект за бъдещата църква.
На 4 април 2009 г. Варненско-Преславският митрополит Кирил в съслужие с отците Георги Петков и Стратия Александров от Балчик, отец Стоян от Добрич, отец Василий от Каварна, отец Марин от с.Змеево и шабленския свещеник благослови соколовци за тяхната привързаност към православието. Днес много от божиите служители тогава, не доживяха да видят изградена църквата в с.Соколово, но дирята им остава. Първата копка направиха те, за да се продължи църковното дело цели 6 години и да се завърши, благодарение на земеделската кооперация „Сокол” с. Соколово, с председател Деньо Попов, която е дарила над 50 000 лв. за строителството, Агенцията по вероизповеданията и множество миряни, които с доброволен труд оформят църковния двор и изографисват църквата. Тук трябва да отбележим и добрата работа на строителите от фирма „Стройперфект” и помощта на Общината, в лицето на кмета Николай Ангелов и неговата съпруга, които заедно с кмета на с.Соколово Минко Попов и депутата Сияна Фудулова бяха проводници на църковната идея – да има църква в с.Соколово, каквато е била започната от румънците през 1940 г., но незавършена от тях, поради заминаването им след Крайовската спогодба същата година. Преселниците от Северна Добруджа дострояват църквата. Имат и училище. За съжаление през комунистическия режим църквата е буквално срината. Дълго време се използва едно параклисче в балчишкия край на селото – „Св.Архангел Михаил”, сега превърнато в музей, по идея на отец Георги Петков.
На 18 юли Негово Преосвещенство Варненско-Преславският митрополит Йоан освети новата соколовска църква в съслужие с протойерей Георги Петков, свещеноиконом Стратия Александров, свещеник Тодор от Балчик и др. Хубави думи и благопожелания направиха кметът на Общината Николай Ангелов и кметът на с.Соколово Минко Попов. Те пожелаха на соколовци, които наброяват 1000 души, здраве и пълно осъществяване на всички богоугодни дела.
Църковни песнопения изпълниха хористите на „Черноморски звуци” Балчик , с диригент д- В.Георгиева и „Добруджански гласове” с.Соколово, с диригент Ст.Кирилова. Нека жителите на Соколово свободно и благодарно да се молят в своя храм, да имат своите църковни ритуали в него, тъй както е редно в нашата православна църква.
Маруся КОСТОВА

Оставете коментар