За първи път в България на концерт край морето ще прозвучи алпийски рог по време на “Мюзик кампус Балчик 2015” в ДКИ-КЦ -Двореца”

Aug 8th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

pix1_1

 

Жасмина Щалдер и Жени Михайлова проведоха две пресконференции за предстоящия музикален фестивал “Мюзик кампус” Балчик Фото: Георги ЙОВЧЕВ

От 1-ви до 10-ти септември в Държавен културен институт-културен център (ДКИ-КЦ) „Двореца” в Балчик за втора поредна година ще се проведе „Мюзик кампус Балчик 2015” майсторски класове и концерти.
Това съобщи Жасмина Щалдер, ръководител на програмата и председател на Сдружение „Култура край границата”, което заедно с Културният център организират музикалния форум, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” Варна.
По-различното тази година е, че музикалната програмата ще бъде съпътствана от изложба. Тя ще бъде открита в първия ден на форума и ще бъде представена в Каменна зала, където се провеждат и самите концерти. Изложбата е със заглавие „Граница по памет”. Нейното съдържание остава в тайна до откриването й. Авторите са Правдолюб Иванов, Красимир Терзиев, Иван Мудов и Кирил Прашков. Изложбата ще бъде открита на 1-ви септември и ще остане в Каменна зала до края на „Мюзик кампус Балчик 2015”. В първата вечер от 21,00 часа концерт ще представи WINDY-квинтет от България. В програмата са включени творби на Ф.Фаркаш, К.Нилсен и А. Райха.
Във втората вечер концерт ще изнесат Александру Гаврилович, цигулка, и Мари Тротман, арфа, от Швейцария. Александру Гаврилович е и основател на този форум.
Началото на музикалната вечер е от 20,30 часа. Музикантите ще свирят творби на К. Сен Сан, Б.Барток, Д. Скарлати и други известни композитори. В третата вечер на форума, в същия час, концерт ще представят Чидем Иджил, цигулка, и Айля Улудере, флейта, от Турция. Проф. Иджил е преподавател по цигулка и ректор на Университета „Мимар Синан” в Истанбул. Те ще представят творби от И.Баран, Е.З.Юн, С.Бююкедеш и други. На 5-ти септември е концертът на ARCADIA квартет, Румъния. Те ще изпълнят творби от Й.Хайдн, Л.Бетовен, Ф.Менделсон-Бартолди. На 6-ти и 9-ти септември са концертите на студентите от майсторките класове, а на 7-ми септември за първи път в страната ни ще прозвучи алпийски рог. Тогава е концертът на Бруно Бири, алпхорн, и Омри Хасон, ударни инструменти.
Това е голямата изненада на организаторите, посочи Жасмина Щалдер. По думите й, този почти 4-метров инструмент алпийският рог, ще прозвучи на брега на Черно море.
Предвиден е още един такъв концерт след форума в столицата. Омри Хасон свири на инструмент, наречен „ханк”. Той е разработен в Швейцария преди около 10 години, наподобява по форма летяща чиния, с отвори в долната и горна част, с вдлъбнатини по повърхността и диаметър около 80 сантиметра. Името на този инструмент идва от швейцарски диалект. „Те ще поднесат наистина швейцарска музика, интерпретирана по един съвременен, интересен начин.
Мисля, че това ще бъде нещо наистина оригинално”, заяви Жасмина Щалдер и допълни, че този концерт на двамата швейцарци се осъществява благодарение на поканата на швейцарския посланик у нас.
Жулиета НИКОЛОВА

Оставете коментар