Магията на струните

Aug 6th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

pix3_2

 

“Концерт за две цигулки и оркестър” от Й. С. Бах, със солисти Даниела Щерева и Марио Хосен, по време на втората вечер от фестивала “Дни на класиката” в Балчик                                              Фото: Ерсин ИСМАИЛОВ

Вторият ден от шестото издание на превърналия в прекрасна традиция фестивал на класическата музика “Balchik Classic Days 2015” бе превърнат в истински празник от камерния оркестър “Камарата Орфика” със солист и диригент – именития наш цигулар Марио Хосен.
Любопитна е историята на състава. Както се уверихме и сами, той бе младолик и космополитен. Част от оркестрантите в него са бивши или настоящи студенти в НБУ. Артистичната мисия на състава е да реализира идеята за съдаване на културно сътрудничество между музикантите от балканските страни с център Виена. Именно в австрийската столица е резиденцията на Марио Хосен, активен и като изпълнител, и като педагог. Той и неговият ансамбъл работят с надеждата да бъдат оценени като културни посланици на Балканите по целия свят. Името на Орфей не е избрано случайно. То носи специфичната творческа енергия от древността до наши дни. Марио Хосен прави своя дебют като солист на оркестър на 8 години. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Солист с международна репутация, свири с различни оркестри по света, концертира на 5 континента. Свири и записва със световноизвестни артисти. Той е вдъхновител за създаването на някои от новите му произведения, като например “Вратите на съня”, посветено на “Камарата Орфика” от композитора Георги Арнаудов.
Марио Хосен е основател и артистичен директор на “Камарата Орфика” и на международната академия с музикален фестивал “Орфеус”, които се провеждат ежегодно във Виена, а вече и в България и Япония. Той е почетен професор по цигулка в НБУ и гост-професор в Япония. Свири на цигулка “Гладанини” от 1749 г.
Програмата започна с “Дивертименто” в ре мажор от В.А. Моцарт. Както ни съобщи водещата на фестивала Ирина Гъделева, това произведение е създадено от детето-чудо на австрийската класическа музика на 16-годишна възраст. Последва концерт за 2 цигулки и оркестър от Й. С. Бах, при което до Марио Хосен застана цигуларката Даниела Щерева. Нейната артистична кариера се развива отвъд океана, но е специален гост на фестивала в нашия град. Като докателство за това, че Моцарт може да създава и минорно настроение бе следващото произведение – “Ададжио и Фуга” в до минор.
Всеки музикант, овладял до съвършенство цигулката, неизбежно се докосва до неповторимата виртуозност на Паганини. Прозвучаха вариации “I Palpiti”. “Вратите на съня” се отвориха, за да потопят слушателите в мистичната атмосфера, сътворена от Георги Араудов, който на практика чу за пръв път своето произведение на сцена. С това завърши първата част от концерта и последва 15-минутна пауза.
Истинско украшение на вечерта бе втората част от концерта, в която прозвуча известното на всички произведение на Антонио Вивалди – “Четирите години времена”. То представлява 4 концерта – “Пролет”, “Лято”, “Есен” и “Зима”, които пресъздават по неповторим начин емоциите, свързани с тези сезони, а заедно изграждат хармоничната картина на живота. Въодушевената публика получи цели 2 произведения като подарък от Марио Хосен и “Камарата Орфика”, като последното бе познатото танго от филма “Усещане за жена”.
С нестихващи аплодисменти и на крака, балчишката публика изпрати невероянтите музиканти и се зареди с много позитивност и духовна наслада. Такава, която само класическата музика може да предостави.
Ерсин ИСМАИЛОВ

Оставете коментар