Обновената художествена галерия

Jul 22nd, 2015 | От | Category: ВАЖНА

pix1_1

По понятни причини през летните месеци събитията в културния афиш на гр. Балчик изобилстват – прегледи, концерти, фестивали, пленери, изложби и всякакви прояви от обществения и духовен живот.
По щастлива случайност в началото на лятото, през юни, се състоя един дългоочакван празник – откриване на Градската художествена галерия, след продължителен ремонт и превръщането и в привлекателен храм на изкуството, какъвто артистичният ни град заслужава. Преустройството на Художествената галерия се извърши по проект „Пъстрото лице на Добруджа” от програма: Регионално развитие /2007 – 2013 г./, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и с активното съдействие на Община Балчик.
Така, в резултат на обединени усилия, балчишката галерия се превръща в галерия от европейски тип. Това заяви в словото си Радостина Енчева, директор на ИМ Балчик. Поздравявайки множеството от граждани, художници и гости, тя подчерта, че за нея е чест да бъде домакин и да съпреживее радостта на съгражданите си.
Разказвайки накратко историята на балчишката галерия, създадена още в далечната 1937 година, /Първата художествена галерия в Южна Добруджа/, тя спомена най- активните галеристки, започвайки от Клара Петкова до днешните уреднички. Радостина Енчева представи присъстващите художници, членовете на СБХ Георги Горчев и Валентин Шалтев, както и тези от клуб „Борис Караджов”, след което даде думата на председателя на СБХ София Любен Генов. „Щастлив съм, че присъствам в прекрасния град Балчик, в момент, който съвпада с такова значимо събитие, изразяващо духовното ни извисяване.
Галерията в Балчик – заяви той – този храм на изкуството е като дар от Бога на града, известен със своето бяло очарование.” Л. Генов не пропусна, видимо развълнуван, да благодари на хората, положили много усилия и труд за осъществяване на проекта – С. Тихолов, Р. Енчева, Н. Иванова, както и на общинското ръководство на Балчик и специално на кмета Николай Ангелов, проявил активно съдействие и съпричастност за преустройството на галерията.
Николай Ангелов от своя страна поздрави художниците на града, галеристите и всички присъстващи, изразявайки своята гордост от направеното в „дома за картини”, както той се изрази и подчерта, че се ръководи от личното си верую да се помага на културата , което е неоспорим факт за балчиклии. Тържествено бе прерязана лентата, както е обичаят и обновената галерия отвори залите си за посещение.
На първия етаж, в голямото фоайе са изложени живописните платна на балчишките майстори на четката – Г. Горчев, Ив. Чернев и В. Шалтев. Картините на балчишките художници пресъздават красотата и хармонията на живописния залив, на природата в нейния /не илюстративен/, а вътрешен живот.
В платната им е видяното, но и усетеното, и разбраното, собствените им възприятия и дарбата да ги изобразят.
Защото магията на изкуството е не само да се покаже това, което художникът вижда, но и да изобрази нещо повече; защото докато съществува човешката цивилизация, изкуството на художника ще има смисъл.
А колко е възхитително то да бъде изложено в такъв храм, какъвто е нашата галерия! В просторните салони на първия етаж са подредени платната на балчишките художници от клуб „Борис Караджов”: Ст. Великов, П. Денева, Г. Гавраилов, Н. Иванова, Ш. Ахмедова, Ж. Банчева, Н. Раданова, Д. Андреева, Хр. Войчева, А. Манева – млади творци с интересни хрумвания, обсебени от магията на изобразителното изкуство.
В залите на първия етаж са изложени и графични колекции от фонда на СБХ София – графики на изявени български художници като Ст. Марков, Ю. Минчев, С. Венов, Хр. Нейков и др.
На втория етаж са изложени творби – живопис, графика и скулптури от богатия фонд на балчишката галерия. За тях кметът Н. Ангелов с гордост заяви, че те са повече от 3 000 – едно огромно духовно богатство, което ще се съхрани за поколенията.
Най – рисуваният град в България, както от български, така и от чуждестранни художници, заслужава своята обновена галерия. Тя е мястото, където културният и духовен живот на града има своите изяви.
Мария АНДРЕЕВА

Оставете коментар