ПЕСЕНТА НА КАМБАНАТА

Jul 22nd, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА

pix2_4

В ранното юлско утро звън на църковна камбана огласи село Храброво. Възрастните хора се просълзиха от радост, че доживяха да чуят песента й. Откакто селото им съществува (1526 -27 год.) не е имало църква.
На 11 юли 2015 г. първият православен храм „ Св. Св. Първо върховни Апостоли Петър и Павел” отвори врати.
Той бе осветен от Негово Високопреосвещенство Варненски и Велико преславски Митрополит Йоан и духовниците: Добричкият Архиерейски наместник отец Иван, Новопостъпилият през месец юни 2015 г. отец Тодор в Балчишката енория, Протойереи Василий от Каварна, Варненските протойереи Георги Петков, Йордан, Дякон Любомир, и подякон Енчо от Пловдивската епархия. Мъжки църковен хор от катедрален храм “Успение Богородично” Варна съпровождаше тържествено първата Света Божествена литургия в новопостроения храм в село Храброво.

pix2_5
Градежът на църквата започва през 2008 година от кмета на село Храброво Станко Савов, който не можа да доживее довършването й.

pix2_6
През 2010 година кметът на село Храброво Йордан Коев поема строежа от основи на храма и през 2013 година храмът е в завършен вид, а откриването му се отлага, поради внезапната кончина на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски Митрополит Кирил.
Църквата е построена със спомоществувателството на Община Балчик и кмета Николай Ангелов, настоятелите на село Храброво, под председателството на Протойереи Георги Петков.
Църквата не би била построена без дарителската помощ на ЗПК”Авангард – 94”, с председател Симеон Донев, както и на ЕТ „Електра” Балчик, с управител Георги Железов и много частни дарители. Строителството на храма е извършено от фирма „Стройперфект” ЕООД Балчик с управител Тодор Тодоров и „Монолит” ООД гр. Добрич, с управител Иван Добрев . Дърворезбата е изработена от търновския дърворезбар Петър Ванев и съпругата му, иконите на иконостаса са изографисани от Диян и Илка Димитрови и иконографа Ивайло.
Гости на тържеството бяха кмета на Община Балчик – Николай Ангелов и съпругата му д-р Румяна Малчева – Ангелова, кметове от различни населени места от община Балчик, дарители, местни жители и много техни наследници, живели и израснали в село Храброво.
Курбан за здраве беше осветен и раздаден на всички в слънчевия ден.
Празникът завърши с музикална програма на ансамбъл „Добруджа” и много хора на селския мегдан.
Цонка СИВКОВА

Оставете коментар