Поетесата Диана Великова от Балчик изгоря, без да ни каже “Сбогом”

Jul 22nd, 2015 | От | Category: ДРУГИ

12 години ще лежи в затвора созополският подпалвач Павел Господинов – Харакирито, реши Бургаският окръжен съд. Магистратите го признаха за виновен по обвинението, че е подпалил умишлено старинна къща в Созопол. В пожара изгоряха живи трима души – Дияна Великова и двамата й възрастни родители.
Съдът уважи гражданските искове на двамата синове на загиналата Дияна. Те ще получат по 100 хиляди лева кръвнина. Роднините настояваха да получат допълнително обезщетение за неимуществени вреди и заради смъртта на бабата и дядото, но магистратите отхвърлиха иска.
Инцидентът се случи на 15 ноември 2012 година.
Тогава в подпалената къща изгоряха трима души. Прокуратурата изтъкна, че в хода на съдебното следствие са събрани достатъчно доказателства, които подкрепят и доказват по безспорен начин фактите изложени в обвинителния акт и че именно Господинов е извършил престъплението, в което е обвинен. Първоначално подсъдимият е направил самопризнания, като е разказал за механизма на извършеното деяние. В последствие той се е отказал от тях и е категоричен, че е невинен. Според държавното обвинение това е част от защитната теза на Павел Господинов.
В съдебната зала прокурорът поиска максималното наказание от 15 години лишаване от свобода. Повереникът на конституираните в процеса частни обвинители и граждански ищци подкрепи становището и исканията на прокуратурата. В последната си дума подсъдимият заяви, че е невинен. „Нямам нищо общо с инцидента”, каза Господинов и помоли съда за оправдателна присъда.
Присъдата от 12 години затвор подлежи на обжалване и протест пред апелативния съд в Бургас в 15-дневен срок.
Мария АТАНАСОВА

Оставете коментар