Еньовден – ден на лековити билки и здраве. Ден на мистиката!

Jul 22nd, 2015 | От | Category: ДРУГИ

pix6_3

На този свят ден – 24 юни, е роден Свети Иван Кръстител, с народното име Еньо.
На разсъмване, на Еньовден, билките имат най-лечебна сила и магията е голяма. От набраните билки и цветя се изплита Еньовия венец, който се завързва с червен конец, за да се мине под него за здраве и плодородие.
Водата в реките, изворите и потоците има магическа сила, защото слънцето се е окъпало в нея. Еньовската роса също е изпълнена с магия и здраве.
На Еньовден девойките отиват на нивата, за да ожънат ръкойки, изплитат плитка от житото и ги слагат на кръст, за да има плодородие.
Царят на билките е еньовчето, заради чудотворната му сила на този ден – денят на лятното слънцестоене. То цъфти по поляни и ливади, лекува много болести, дава сила и красота. За да минем под Еньовския венец за здраве и да си наберем букет от еньовче, се отзовахме на поканата на читалищния секретар на с.Плачи дол, Община Добрич – селска – г-жа Веселина Енчева.

И както традицията повелява, ни посрещнаха с хляб и сол и добри пожелания за здраве и дълголетие.
Развълнувани, усмихнати, всички минахме под венеца. Възхитихме се на едно хубаво добруджанско село, уредено, с големи къщи и китни градини, ширни и чисти поля и много малинови масиви. Край селото се намира тракийска могила, около която растат много билки. Набрахме си много еньовче и заредени с магията на Еньовден, се отправихме за Добрич. Искахме да се насладим на красотата на обновения градски парк „Св.Георги”, създаден в далечната 1867 г. Градината ни омая със своята прохлада, простор, вековни дървета, с аромата на цъфнали липи, много цветни алеи, спортни и детски площадки, прекрасен и обширен розариум, а голямото езеро завладява с тишина, вълшебство и очарование.
Така преживяхме този прекрасен български празник, заредихме се със здраве, красота, добри чувства и хубаво настроение.
Пожелаваме го на всички хора на света.
Тодорка ХАРИЗАНОВА
Клуб „Здраве” Балчик

Оставете коментар