Интернационалното военноморско учение “Бриз 15” включва и Балчик

Jul 10th, 2015 | От | Category: ВАЖНА

pix1_1

 

Интернационално военноморско учение “Бриз 15” Снимка: Радио Бургас

Националното военноморско учение “Бриз 2015” , което е отворено за участие на военноморските сили на страни членки на НАТО, започна край Варна в петък.
В понеделник ВИП-съставът от 30 човека на ръководството на „Бриз 15”, воден от командира на Българските ВМС контраадмирал Митко Петев и командира на ВМС –база комодор Мален Чубенков, посетиха Балчишкия Дворец и Ботаническата градина. Обсъдиха на кръгла маса хода на учението, част от което ще бъде в акваторията на Балчишкото море и небето над града в края на седмицата. Учението се провежда от 3 до 12 юли в териториалното море, а българските ВМС участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В него вземат участие и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски.
Целта на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни. Военните следват фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света. В учението участват и ВМС на Гърция с патрулен катер “AITTITOS”, ВМС на Турция с подводницата “YILDIRAY” и ракетният катер “ZIPKIN”, ВМС на САЩ с ескадрен миноносец “PORTER” и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, Първа постоянната група кораби на НАТО с три кораба: португалската фрегата “FRANCISCO DE ALMEIDA”, холандската фрегата “TROMP”, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: турската- фрегата “BARBAROS”, турския минен ловец “ENEZ” и испанският минен ловец “TAJO”. /Б.Т./

Оставете коментар