Достъпна архитектурна среда за хората с увреждания в Държавен Културен Институт – Културен център “Двореца”- Балчик

Jul 10th, 2015 | От | Category: ДРУГИ

pix7_2

Чрез една малка, но съществена стъпка във вярната посока, можем да заявим своето удовлетворение от факта, че едно от най-посещаваните места в България – Архитектурно-парков комплекс “Двореца” в Балчик, ще бъде достъпен все повече и за хората с увреждания.
В най-скоро време, след одобрен наш проект към Агенция за хората с увреждания към Министерство на труда и социалната политика, в Държавен Културен Институт “Културен център “Двореца” ще пристигнат два от най-съвременните верижни роботи – помощници за хора в инвалидни колички.
Единият е предназначен да обслужва посетителите в “Тихото гнездо” (личната вила на Кралица Мария де Единбург), а вторият ще бъде на разположение на всички желаещи да стигнат до едни от най-знаковите архитектурни културни паметници в комплекса -“НИМФЕУМ” и параклиса “Успение Богородично”. Той ще дава възможност да бъдат разгледани и всички градини в най-ниската южна част от бившата лятна резиденция на Кралица Мария – “Английски двор”, “Розариум”, “Гетсиманска”, както и всички останали забележителности, оставащи до момента недостъпни за хората с увреждания заради спецификата в инженерното изграждане на цялостния архитектурно – парков комплекс.

pix7_3
Смятаме, че с тази стъпка ще отговорим по максималния добър начин на потребността за всеобща достъпност до това съхранено райско кътче от България за всеки един желаещ да го посети и лично да се докосне до своеобразната му идентичност.
* на снимките е показан настоящият верижен робот, собственост на ДКИ КЦ “Двореца”, също даващ възможност за достъп на хората с увреждания до не малка част от забележителностите в Архитектурно-парковия комплекс. За жалост съоръжението не е в състояние да помогне на нуждаещите се да разгледат сградите и паметниците на културата отвътре.
Евгений ГЕОРГИЕВ

Оставете коментар