Пленерът “Европейски хоризонти” – за десети път в Балчик

Jun 26th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

 

P2680787
Закриване на пленера “Европейски хоризонти”, провел се за десети път в Балчик, под ръководството на Валентин Шалтев                                                                                  
Фото: Маруся КОСТОВА

Красотата на Балчишкия залив и природанта хармония на нашия град Балчик за десети пореден път привлякоха художници, решили да пресъздадат на платно сътвореното от природата, но и от ръцете на обикновените хора.
Така и тази година от 8 до 16 юни, се проведе Международният пленер /рисуване на открито/ „Европейски хоризонти”, чийто създател и организатор е балчишкият художник Валентин Шалтев, член на СБХ. Пленерът се осъществява с активното съдействие на Община Балчик и „Лотос – Тур” ООД Балчик. Участваха повече от 10 художници от България, Румъния, Молдова, Холандия и Турция.
По традиция рисуването завършва с изложба, която тази година бе подредена във фоайето на читалище „Паисий Хилендарски 1870”.

P2680769

Автор: Пьотр Иванович Великсар

P2680773

Автор: Елица Баръмова

P2680775

Автор: Гюляй Гюрсел

P2680780

Автор: Симона Паскале

P2680784

Автор: Стоил Мирчев

Изложени са повече от 20 живописни платна на участвалите в пленера художници: Стоил Мирчев, Елица Баръмова, Антон Гошев, Валентин Шалтев, Георги Мосуреску, Симона Паскале, Флорин Михай, Тудор Мейлоу, Великсар Пьотр Иванович, Гюляй Гюрсел и Олга Вестергард .

P2680788

Художничката Гюляй Гюрсел от Турция.

Откривайки изложбата, Валентин Шалтев представи участниците и с кратко слово подчерта желанието им да оставят чрез творбите си „нещо от мислите и преживяванията им в Балчик.”

P2680772

Флейтистката Росица Бояджиева, родом от Добрич, зам.-председател на Съюза на музикалните дейци в България, създаде невероятна атмосфера със своето изкуство.

Съвсем естествено сред добре оформените и подредени картини преобладаваха пейзажи, разкриващи самобитната привлекателност на Балчишката природа, по човешки преживяна и пресъздадена с четка и шпатула, но и с езика на онази невидима духовност, „която преди да се роди в пространството на картината, живее в сърцето на твореца – както казва Светлин Русев – да покажеш природата в нейния вътрешен живот, а не просто да я илюстрираш”.

P2680789

Художниците Димитър Грозданов и Георги Горчев – стари приятели, които се видяха на фестивала

Освен граждани на изложбата присъстваха и участниците от фестивала „Процес – Пространство”, повечето млади, шумни и активни, което превърна откриването и разглеждането на изложбата в оживено събитие.
Задушевната атмосфера допринесе и приятната музика, изпълнена от познатата на балчишката публика флейтистка от Добрич Росица Бояджиева.

P2680790
Творците от Балчик Мариян Цветков и Генади Гавраилов – пред картините на Валентин Шалтев

Преживяна живопис, майсторски интерпретирана музика, усещане за изкуство /чаша бяло вино/ – няма как човек да не се почувства погален от малките радости в живота.

P2680782

Румънската художничка и дизайнерка на художествен текстил разказа на журналистката Мария Андреева за своите идеи, въплатени в многообразието на различни багри, тъкани и дантели, които могат да бъдат вложени в майсторството на всички модерни шивачи. Тя е участвала в много изложби в чужбина и има постоянен кът в галерията “Николае Манту” в Галац, Румъния. Фоторепортаж: Маруся Костова
Мария АНДРЕЕВА

Оставете коментар