24 международен фестивал за модернистично изкуство “Процес – Пространство” (“Process – Space”)

Jun 26th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО
P2680661
Димитър Грозданов и Пенка Минчева – моторите на фестивала “Process-Space”  Фото: Маруся КОСТОВА

Най-дългогодишният в Балчик фестивал на художниците „Процес – Пространство”
Да усетим нещо повече…
Най-живописният град по Българското Черноморие, а може би и не само тук, Балчик всякога е привличал хората, призвани да се занимават с изкуство. Като в един малък Холивуд, тук са снимани безброй български и чуждестранни филми.
За балчиклии е съвсем обичайно да виждат по улици и заведения най-популярните и обичани артисти, както в миналато, така и днес. Но най-често срещана гледка, особено в топлите пролетни, летни и есенни дни, е да забележиш художник, разтворил триножник, пресъздаващ на платно, своеобразната хубост на белите баири и безкрайната синева на морето, губеща се в хоризонта.
Виждаш позната, брадата физиономия и не след дълго се сещаш, че това е професор в Художествената академия, чийто платна отдавна са в големите художествени галерии у нас, а също и по света.
Затова съвсем естествено е тук, в нашия град, да се провеждат пленери, фестивали, които да привличат талантливите художници, не само от България.

P2680662

Тодор Балев, основоположник, заедно с Д.Грозданов на фестивала “Процес – Пространство” и негов редовен участник.
Фото: Маруся КОСТОВА

Вече 24 години Димитър Грозданов, модерен художник и критик, активен член на ръководството на СБХ София, за радост той е добруджанец, кани в Балчик изявени художници с оригинално мислене и разнообразни творчески търсения в „тази нежна изкусителка – живописта”.
За 24 – и път /число, означаващо хармонично равновесие, но и призвание/ Балчик посреща от 2 до 16 юли художници от България, Германия, Франция, Австралия, Иран, участници във фестивала „Процес – Пространство”.
Богатата програма на това оригинално културно събитие включваше изложби, посещения, гостувания, прожекции, уъркшопове, пърформанси – оживена и интересна дейност, съобразена с участниците, с техните вкусове и творчески възможности, както и с възможността те да споделят общи интереси, да експериментират , да си сътрудничат и да се вдъхновяват, обменяйки идеи в творческия процес.
Двуседмичното пребиваване на художниците в нашия град приключи с традиционна изложба на техните творби, създадени и вдъхновени от творческата атмосфера тук.
Произведенията на художниците бяха артистично изложени в двора на Етнографската къща. Тук съжителстваха изключително интересни творчески изяви: четирите модерни живописни платна на Д.Бумбалов, пейзажи /Т.Балев/, автопортрети, скулптурни фигури и др.
Особен интерес предизвика пърформансът „Албатрос” – един малък, но оригинален артистичен спектакъл, изпълнен от авторите Мариета Голомехова и французина Кристиян Тома, както и от четири млади дами, участвали с финес и изящество в представянето на оригиналния проект.
Организаторите на фестивала Димитър Грозданов и Пенка Минчева произнесоха благодарствени слова към участниците, както и към градските домакини на този своеобразен фестивал, интересен най-вече с това, че гледайки произведенията на творците, ние, обикновените зрители, възприемаме идеите им, както и внушенията им да видим и усетим нещо повече.
Мария АНДРЕЕВА

Оставете коментар