Юбилеен концерт на вестник “Балчишки телеграф” – част III

Jun 21st, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО
PIX4_1
Тесните връзки и взаимоотношения на местните поети и писатели с журналистите е естествена последица от общото усилие да се поддържа високият авторитет на Литературния клуб „Йордан Кръчмаров”, с председател Николай Мирчев и на вестниците „Балчик”, с главен редактор Албена Иванова и „Балчишки телеграф”, с главен редактор Маруся Костова.
С пожелание тази дружба да продължи пяха певиците на НЧ „Васил Левски 1959” град Балчик, с диригент Магдалена Христова и читалищен секретар Иванка Йорданова. Те изпълниха народните песни: „Вечеряй, Радо” и „Прощавай, мамо”. Пред вестник „Балчишки телеграф” певиците споделиха радостта си от удостояването със златен и бронзов медал от Балканския фолклорен шампионат в град Хисаря, само преди дни.
Фото: Теньо ЖЕЛЯЗКОВ

pix4_2

Красивият глас на народната певица Стаматка Кирилова се понесе като полъх над родните добруджански полета и в залата за култура в Балчик – НЧ „Паисий Хилендарски 1870” . Тя бе удостоена от Община Балчик и вестник „Балчишки телеграф” за „Общественик на 2014 година”, а за 24 май бе наградена за особено големи заслуги в областта на образованието, изкуството и културата.
Фото: Теньо ЖЕЛЯЗКОВ

pix4_3

Вдъхновено за висотата на общинската самодейност и култура пяха като поздрав към вестник “Балчишки телеграф” хористите от НЧ “Велко Ангелов – 1940” с читалищен секретар Й. Симеонова и диригент Галин Ганчев.
Доброто сътрудничество на вестник „Балчишки телеграф” с институциите в Общината е показател за развитието на успешно гражданско общество в Балчик, поддържащо духа на хората чрез формите на културно единение и в най-малките населени места.
Фото: Теньо ЖЕЛЯЗКОВ

pix4_5

Дългогодишното ползотворно сътрудничество с Историческия музей в Балчик роди много специални издания на историческа тема:”Възвръщането”, Епопеята”, „Преселването”, „Добруджанският въпрос”, посветени на годишнините от възвръщането на Южна Добруджа и освобождението на Добруджа от румънска окупация през Първата световна война. За първи път морската общественост научи за околосветското пътешествие на кораба „Балчик” от специалното цветно издание на вестник „Балчишки телеграф” – „ С „Балчик” около света”.
На моряците от екипажа на кораба „Балчик”, които ни станаха най-добри приятели, бе посветен танцът „Морячки” на Мажоретния състав на ОДК Балчик с ръководител Петър Златев. Записът на този поздрав ще бъде изпратен чрез Интернет до командира на кораба „Балчик” Александър Данаилов и главния механик Марин Балтаджиев. Танцът „Морячки” е за всички морски хора от Балчик по света. Попътен вятър!
Фото: М. КОСТОВА

 

Малката Ивона Найденова, лице на вестник „Балчишки телеграф” , а сега абитуриентката Ивона Найденова, бе водеща поздравителния концерт с Петър Морянов.
Ивона каза пред многобройната публика: Обичам всички от вестник „Балчишки телеграф” така, както и те ме обичат. Благодаря им за хубавите мигове да бъда „Лице на вестник „Балчишки телеграф”, а сестра ми „Лице на вестник „Балчик”, по идея на моите обични баба и дядо – Димка и Иван Малеви.
Тя поднесе кокетна кошничка с цветя, изработена от цветарското ателие на Пенка Йорданова и цветен полилей, дело на жените от клуб „Хинап” Балчик.
pix4_4
Маруся Костова закри концерта с думите: „ Благодаря на всички, които знаят, четат и обичат нашия 20-годишен вестник „Балчишки телеграф”. Обичам Ви.”
Кметът на Община Балчик – Николай Ангелов изрази задоволство от плодовете на богатата художествена самодейност, показани на този концерт; на вестника, който трябва да продължи достойно да бъде информатор на обществото; на читателите на вестника – да го четат и уважават още десетилетия напред.
Специални поздравителни слова и адреси бяха поднесени от много институции, фирми и граждани, чиито имена ще публикуваме в следващия брой.
Фото: Теньо ЖЕЛЯЗКОВ

Оставете коментар