Клуб “Здравец” Балчик на зонално състезание в Свищов

Jun 18th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

pix5_1

На 4 юни 2015 г., сряда /Денят на Бог Меркурий,характерен с активен делови ритъм/клуб „Здравец” повече от 50 спортуващи за здраве и добро настроение гимнастици – ветерани потеглиха за Свищов. Тук на следващия ден трябваше да се проведе поредният зонален преглед на спортните групи на Федерация „Спорт за всички”от Северна България.
Както в други подобни случаи, пътуването до родния град на Алеко, осъществено от транспортна фирма „Ен Тур”с шофьор Пламен Енчев, премина безпроблемно и почти неусетно, защото при клуб „Здравец” няма скука – поздравления и почерпки от рожденички, стихове и песни, вицове и анекдоти.
Настанени в хотел, балчиклийки предприеха посещение на забележителностите на град Свищов. Поклониха се и запалиха свещички в църквата, строена от Кольо Фичето и пострадала при голямото земетресение през 1977 г.; разгледаха с интерес красивата родна къща на обичния Алеко Константинов и с умиление сведоха глави пред неговото жестоко простреляно и благородно човешко сърце; отдадоха почит и пред паметниците на загиналите за Освобождението ни,не пропуснаха и античния град Нове.
Не пренебрегнаха нашите ветеранки – гимнастички и традиционната при подобни случаи, тържествена вечеря в голям ресторант, където с цветя, подаръци и приветствено слово поздравиха домакините от Свищов, които се бяха погрижили за доброто настроение на гостите. Приятна изненада и истинска радост доставиха изпълненията на свищовските даровити деца – в красиви народни носии, девойки от трио „Нове”изпълниха три народни песни, а у нас дълго време звучеше рефренът: „море що гората на росен мирише, а полето на червен трендафил”; една малка певица изпя с невероятен глас „Дарлинг”.
Наистина колко талантливи са българските деца!
Град Свищов поръси улиците си с дребен дъждец, който осуети гимнастическия преглед и се наложи той да се проведе в спортна зала.
След кратко съвещание на председателите на гимнастическите групи, прегледът бе открит с традиционна официална част – приветствие от градските ръководители от Свищов, от председателя на федерацията „Спорт за всички” – Пламен Бончев.
„Не са важни годините, а духът на човека.” – заяви той, поздравявайки всички в унисон с мотото на прегледа: „За спорта няма възраст”.
В прегледа участваха повече от 500 гимнастици от 16 отбора. По жребий балчиклийки се явиха десети. Те играха с рингове, с бели ленти и флагчета под звуците на познатата „Песен на балчишките момичета” по музика на Валентин Шалтев.
Най-многобройната и винаги с ново гимнастическо съчетание балчишка група и този път се представи достойно и предизвика възторжените овации на публиката. Въпреки че прегледът няма състезателен характер, не може да се отрече, че нашият „Здравец” съперничи сериозно на елитните групи от Варна и Русе.
Трудна, но полезна и нужна за възрастта гимнастика, спорт за здраве и бодро настроение, използване на подходящи спортни уреди, спортно облекло – това отличава нашите гимнастички от останалите /без изкуствени цветя и красиви, често кичозни допълнения, без атрактивна естрадна българска и чужда музика/, показва добър вкус и стил, подходящ за възрастта.
Емоционален момент в завършека на събитието бе гостуването на популярния поп певец Христо Кидиков, който изпя хитовите си песни и танцува с нашата гимнастичка Адвие – Ани.
Овациите, похвалите на публиката и на компетентните органи от Федерацията, грамотите, радват гимнастичките от клуб „здравец” Балчик.
Не са напразни усилията на методическия ръководител Димка Малева, на организаторската дейност на председателя Руска Георгиева, на всички, които ги подпомагат.
Трудът и грижите им са оценени и възнаградени. И не може да не бъдат благодарни на общинското ръководство, на кмета Николай Ангелов за осъществената възможност да пътуват и участват в подобни прегледи и състезания, което е стимул да полагат още повече труд и умения. За да представят достойно обичния си град.

Мария АНДРЕЕВА

Оставете коментар