Едно от местата на мира в Европа е село Кайнарджа, Силистренско

Jun 16th, 2015 | От | Category: ДРУГИ

pix6_1

Членове на Деветата международна конференция на Европейската асоциация “Места на мира”, проведена в с. Кайнарджа, Силистренско, където през 1774 г. е сключен мирен договор след поредната война между Руската и Турската империя

На 2 юни 2015 год. в село Кайнарджа, община Силистра, в миналото наричано Кючук Кайнарджа, участниците в Деветата международна конференция на Европейската асоциация “Места на мира” бяха посрещнати от кмета на община Кайнарджа – господин Любен Сивев, председателят на общинския съвет -господин Ивайло Петков и областния управител на Силистра – господин Стоян Бонев – с традиционна българска погача, на която беше изписано “МИР”.
Гостите започнаха разглеждането на “Мястото на мира” от историческата Кючуккайнарджанска чешма, поднесоха венци на скалата, където е подписан мирния договор между Руската и Османската империи през 1774 година, посетиха паметниците на императрица Екатерина Велика и граф Румянцев, на площадката под вековното дърво бяха изненадани с поздрав от детски танцов състав към читалище “Отец Паисий-1942 г.” и се отправиха ТПЦ за провеждане на конференцията. Кметът Любен Сивев ги приветства с “Добре дошли” и им пожела ползотворна работа. Водещ на конференцията бе Божанка Добрева – заместник председател на СНЦ “Европейски институт по културен туризъм – ЕВРИКА”.
Председателят на асоциацията Едуардо Басо направи презентация за извършените дейности през изминалата година и представи вижданията на Асоциацията за бъдещата работа. Имаше обстойна дискусия по различни теми, една от които бе кандидатстването до Европейската комисия със съвместен проект “Маршрути на мира”.

pix6_2
Точно в 12.00 часа, по време на звука от сирените, всички участници и гости на конференцията почетоха паметта на загиналите за мира и благоденствието на България. По-късно бе единодушно подкрепена съвместна декларация в защита на мира по целия свят, наречена “Декларацията от Кайнарджа”.
В края на конференцията председателят Едуардо Басо връчи на г-н Любен Сивев почетен плакет, с който се отбелязва постъпването на всеки нов член на мрежата “Европейска асоциация МЕСТА НА МИРА” – ENPP.
Домакините подариха скромни сувенири за спомен на участниците в 9-тата конференция на Европейската асоциация МЕСТА НА МИРА”.
Инж.Бонка ЙОРДАНОВА

Оставете коментар