Вестник “Балчишки телеграф” на 20 години

Jun 16th, 2015 | От | Category: ВАЖНА

pix1_7

Ивона Найденова – лице на вестника,
сега абитуриентка

Изминаха 20 години, откакто в навечерието на чудния български празник 24 май, в балчишкото културно съзнание се вмести името на вестник “Морски телеграф”, който преди 8 години се преименува в “Балчишки телеграф”.
Група ентусиасти в лицето на Маруся Костова, Петрушка Костова, Георги Мирчев, инж.Веселин Атанасов, Георги Генчев, Красимир Божинов, Петър Моралийски, Диана Абрашева, Къймет Тургут и Ирина Тодорова създадоха основите на първото частно седмично издание в България от 8 страници, изпълвани с навременна и разнообразна информация от страната и по-специално от Балчик и Северното Черноморие.
С времето вестникът доказа, че е закономерно явление – отражение и повик на времето, в което живеем. Той е вече утвърден факт в обществения и културен живот, за което материално и с идеи особено помогнаха лично кметът през 1995 г. Станко Станков и зам.-кметът Людмил Костов.
По-късно в редакционния състав на вестника смело и одухотворено се включиха, за да станат постоянни негови проводници Юлита Христова, инж.Веселин Златев, Елка Василева, инж.Димитър Баев, Д.Балчиклиева, Росица Вълканова, Светлана Бонева, Михаил Събев, Светлана Цонкова, Златка Рогова, Александър Атанасов и Дончо Донев.
С особена благодарност се обръщам към постоянните ни сътрудници Ирена Илиева, Пенка Димитрова, Анчо Анчев, Иван Малев, Христо Христов /Силистра/, Павлин Павлов, Мария Андреева, Георги Горчев, Георги Йовчев и др.
През последните години особен почерк на вестника изградиха пейдж мейкърите и дизайнери на вестника, Михаил Събев, Велислава Цонева, Силвия Димитрова, Георги Димов, Алтер Музафер, Оскар Иса, Ерсин Исмаилов, Жоро Иванов, Марина Кирилова.
За всички успехи заслуга имат и специалистите от печатница “Нилекта”Добрич – инж.Ивелин Василев, инж.Ангел Тасев и инж.Мирослав Тасев. Като всяко ново явление в малкия ни град и вестникът не беше отминат от дребните страсти на хора от най-различни социални среди.
Това, обаче, веднага ни обнадежди, че така четен и разискван, нашият вестник е нужен на формиращото се балчишко гражданско общество.
Имаме самочувствието да кажем, че той ще остане първият медиен опит след 1989 г. – за създаване на будно съзнание у съгражданите ни, които да вникнат в драматичните проблеми на времето, да обичат България и бъдещето и.
Въпреки ежедневните трудности, вестник “Балчишки телеграф” оцелява вече 20 години, защото това е истинската форма за съществуване на медийната култура. Вестникът не е на гърба на данъкоплатците. Той се самоиздържа, подкрепян от личности, които милеят в града ни да има балчишка преса, от нов тип.
Особено ползотворно през годините е сътрудничеството ни с Градския исторически музей – Балчик, в лицето на неговия бивш директор Дарин Канавров и уредниците Маруся Банова и Венцислав Чаков, на сегашния директор Радостина Енчева.
Направихме следните специални броеве, които са ценна библиографска и историческа рядкост: “Възвръщането”, посветен на 55-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на Отечеството; “Епопеята”, посветен на 80-годишнината от освобождението на Добруджа от първата румънска окупация през Първата световна война; “Преселването”, посветен на 60, 65 и 70-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа.
Експресно бяха издадени специалните броеве на вестник “Балчишки телеграф”: “Добруджанският въпрос”, посветен на 65-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България, отразено в българския печат през 1940 г.; “С “Балчик” около света, посветен на околосветското плаване на моторен кораб “Балчик”.
С Общинския детски комплекс – Балчик и неговия директор Тинка Сивриева всяка година за Коледа и 1 юни подготвяме специални страници, посветени на децата, участващи в различните форми на ОДК, както и спецалният екоброй “Природата и детето” за културата на балчишката екосреда.
Днес още се разпространява специалното /ненадминато досега/ цветно издание на в.”Морски телеграф”, илюстрирано с интересни текстове на четири езика, географска карта и много фотоси, изготвени с помощта на Програмата за европейски бизнес и развитие и Корпуса на мира – САЩ в лицето на Робърт Галбрайт.
С читалище “П.Хилендарски” – Балчик изготвихме специалните броеве, посветени на 125-годишнината на читалището и 90, 95 и 100-годишнината на хор “Черноморски звуци”.
На 40, 50 и 55-годишнината на ч-ще “В.Левски” също посветихме специални броеве. Отразяваме фестивалите “Черноморски звуци”, “Море от ритми”, “Усмивките на морето”, “Европейски хоризонти”, “Светът в детските длани”, “Balchik Classic Days”, “Без граници”, “Процес-Пространство” и други.
На всички училища сме отдали специалното си внимание, по случай патронните им празници, а на балчишката гимназия специални броеве за кръглите годишнини на нейните випуски.
На всички читатели на вестника, на всички наши стари и нови съидейници и спомоществователи, на Общинската кметска администрация благодарим за подкрепата и това, че благодарение и на тях ни има.
Маруся КОСТОВА 
Гл.редактор

Оставете коментар