В Балчик бе извършена новаторска операция на херния

Jun 4th, 2015 | От | Category: ВАЖНА

pix1_1

До 40-годишна възраст е прието в Германия да се реализира на най-високо професионално ниво всеки специалист. Такава е кариерата и на д-р Хайко Лиенард, който четиридесетгодишен става началник на Клиниката по обща коремна и спешна хирургия и ортопедия на медицинския концерн „Асклепиос” в известния курортен град Бад Вилдунген, който има 17 000 жители, с 20 клиники и над 40 санаториуми. Той е втори по големина курортен център за лечение в Германия. През него минава пътят на Братя Грим и през по-голямата част от годината градът се забавлява от курортен оркестър на талантливи добрички възпитаници.
Д-р Х.Лиенард бе в Балчик по покана на ръководството на МБАЛ Балчик, в лицето на д-р Иво Войчев, на хирурзите д-р Валентин Вълев, практикувал в Германия, откъдето идва запознанството му с д-р Х.Лиенард, д-р Салбашиян, проф.д-р Енчо Калчев, пионера на лапароскопската хирургия в нашия Добрички регион.

pix1_2
Д-р Хайко Лиенард направи безплатна демонстративна операция по ендоскопски метод на двустранна слабинна херния на 18-годишен пациент от Балчик. Двете хернии бяха овладени за 1 час чрез модерен атравматичен метод, без кървене, само с 3 оперативни входа: единият с ширина 1 см, а другите два – с ? см. Можем да си представим с колко фини инструменти се работи и колко деликатност и професионализъм е нужен. Такива качества демонстрира д-р Х.Лиенард, наблюдаван и от лекари на Военноморска болница Варна, начело с проф. Костов, водещ хирург в България. Извършената операция по този нов метод у нас дава възможност на пациента да се възстанови 6 пъти по-бързо и само след седмица да се натоварва максимално, без усилие. Процентът на рецидивите е пет пъти по –малък.
Ако тази операция се извърши в Германия, то тя ще струва около 2700 евро, което изчисление прави здравната каса и не е грижа на опериращия. В тази цена влиза амортизацията на инструментите, износването на апаратурата, професионализма на хирурга и пр. По европейски проект в Балчишката болница бе доставен нов лапароскопски апарат на германската фирма „Волф”, който бе използван при операцията от д-р Х.Лиенард, за прилагане на преперитонеалния метод . В Балчик могат да се правят такива операции и хирургическото отделение, чийто ремонт ще приключи през септември, ще бъде готово да поеме пациенти от цяла Европа. Има техника, има специалисти – е убеждението на д-р Хайко Лиенард и посочи българските си колеги.

pix1_3
Д-р Лиенард обеща отново да посети Балчик. Той сподели, че си тръгва с прекрасни впечатления от балчишката болница, от нашия бял град и специалната рибна вечеря в ресторант „Балчик”, дадена от домакина и координатор при организиране на демонстративната операция – д-р Валентин Вълев.
Маруся КОСТОВА

Оставете коментар