Традиционна среща на Областна агенция по безопасност на храните и браншовиците от туризма

Jun 4th, 2015 | От | Category: ДРУГИ

pix5_1

Както всяка година в началото на сезона и през тази седмица, на 02.06, в хотел „ Реджина Мария” Балчик се проведе среща на хотелиери и ресторантьори с Областна агенция по безопасност на храните. Д-р Брайкова, директор на Агенцията, Д-р Борисова и здр. инспектор Андонова обърнаха внимание на няколко съществени точки, по които техните колеги ще проверяват: алергените в менютата, входящ контрол, етикиране и съхранение на храните.
Относно алергените, които трябва да се упоменат в менютата на ресторантите- процедурата е максимално улеснена. Повечето ресторанти са вече готови с таблици на алергените или с подчертан или удебелен шрифт на храните, съдържащи такива, тъй като са запознати с регламент 1169/ 2011 г.за алергените в храните. Задължително условие обаче е – сервитьорът да бъде максимално добре обучен по тази тема и да дава информация на клиентите, относно сервираните храни и съдържащите се в тях алергени.
Ако на браншовиците това им звучи сложно или прекалено като изискване, то почакайте до 2016 г. Има точно една година гратисен период до следващия Европейски регламент, в който е казано как да информираме хората за количеството калории в храните и как да бъдат описани.
Хубавото е , че за сега няма да се налагат санкции относно алергените, а по- скоро ще се пишат предписания. Входящият контрол и етикетирането на храните обаче ще се следи строго и ще се налагат санкции, ако е нужно.
В заключение Д-р Брайкова и ресторантьорите си пожелаха добра съвместна работа, както през сезон 2014 г.
За сигнали и оплаквания телефоните са : 058 /602 116 и 058 604 577 или в съвместната приемна с „ Комисия за защита на потребителите ” в к.к. „ Албена’’, в хотел „ Добруджа”.

Антония КОСТОВА

Хотел-ресторант „Балчик”

Оставете коментар