“Process – Space” Art Festival – 24 ФЕСТИВАЛ ПРОЦЕС – ПРОСТРАНСТВО – 2-16 юни – Балчик

Jun 4th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

pix7_2

Мото:
Числото 24 се среща както в легендите и приказките за феи, така и в библията. Най-често то се свързва с идеята за мъдростта, откровението и движението на времето. 24 е царско число и в друг случай означава натоварването на личността с особена значимост и възможности. Числото означава едновременно хармонично равновесие и призвание. В някои митологии южните и северните звезди са 24, тоест то има и космически смисъл. Днес най-популярната символика на числото е свързана с астрономическото време и с денонощието, което се дели на 24 часа. Тук се побират идеите ни за умствено и интелектуално лично развитие и разбира се за противоречията светло-тъмно и черно-бяло. В конкретния случай изборът на числото 24 за мото на фестивала е това, че той се провежда за 24-ти път. И като погледнем назад ни се струва, че всички качества на това число, които споменахме се съдържат в историята на фестивала.
УЧАСТНИЦИ:
Ашли Бери (Австралия)
Дамян Бумбалов (България)
Деница Тодорова (България)
Кристиан Тома (Франция)
Куиндел Ортън (Австралия)
Мариета Голомехова (България)
Матиас Рот (Германия)
Милен Джановски (България)
Никол Уард (Австралия)
Омид Шекари (Иран)
Серена Чалкър (Австралия)
Тодор Балев (България)
Програма:
2 юни – Откриване на фестивала с изложба от акция „Безопасна игла“ – Община Балчик – 18:00 ч.
4 юни – Посещение на Варна – археологически музей и Градска Художествена Галерия
6 юни – Посещение на Яйлата и Дуранкулак
7 юни – Гостуване в ресторант Дионисиус – Албена, Уъркшоп – данс пърформанс – Ашли Бери и Никол Уард (Австралия) – 17 ч.
9 юни – Ден за уъркшоп – Хот спот – КАРАВАНА – 11 ч. – ул. Приморска 9-12
9 юни – Прожекции ВИДЕОХОЛИКА – Нено Белчев (Варна) – Хот спот – КАРАВАНА – ул. Приморска 9-12 – 22 ч.
10 юни – Прожекции ТРАФИКДЖЕМ – Матиас Рот (Германия) – Хот спот – КАРАВАНА – ул. Приморска 9-12 – 22 ч.
13 юни – Пърформанс Куиндел Ортън и Серена Чалкър (Австралия) – Хот спот – КАРАВАНА – 11, 12, 17, 18, 19 ч.
14 юни – Пърформанс Куиндел Ортън и Серена Чалкър (Австралия) ) – Хот спот – КАРАВАНА – 11, 12, 17, 18, 19 ч.
16 юни – Закриване на фестивала с изложба от фестивала – Градска Художествена Галерия, Балчик – 18:00 ч.
Куиндел Ортън и Серена Чалкър (Австралия) – 13, 14 юни – Хот спот КАРАВАНА
Осъществяване на пърформънса “Този уъркшоп включва писмена форма и движение. Работейки с темата 24 часа, ние изследваме развитието и характеристиките на на интерактивната работа, като използваме за наблюдение и отразяване пишещи средства, които захранват развитието на творческо движение на произведението. Използвайки забавни и интерактивни задачи, участниците започват от собствения си опит, и чрез абстракция можем да проучим как тези идеи могат да се превърнат в нови творчески пространства ” За всички възможни нива.
Ашли Бери и Никол Уард (Австралия) – 7 юни – Ресторант Дионисиус – Албена 17 часа
“Дълго време художествените сътрудници и приятели, Никол Уард и Ашли Бери прекараха последните две години и половина в самостоятелна работа, в противоположните краища на земното кълбо, Никол в Пърт, Австралия и Ашли в Лондон, Великобритания. Фестивал Процес – Пространство 2015 г., среща двете жени отново заедно за първи път, за да си сътрудничат по нов експериментален проект, който изследва “хореографският процес” и сътрудничеството. Жените ще осъществят уъркшоп за публиката, като част от тазгодишното издание на фестивала, демонстрирайки нишките на своята практика, които са се преориентирали, от времето на съвместната им работа. От ровене в истинската същност на това какво означава “Сътрудничество”, те ще проучат няколко задачи на импровизацията и соматичните образи, за да се опита да намерят нова среда между две артистични перспективи. ”
Ако нашят уъркшоп е в рамките на 1 час, то той би съдържал следното:
1. Ръководено разклащане – 7 мин.
2. Соматични загрявки / Пилатес – 15 мин.
3. Повторяем танц във вълнение – 25 мин. ръководено от Никол
4. Медитация и разтягане – 10 мин.
МЕЖДУНАРОДЕН ВИДЕО АРТ ФЕСТИВАЛ ВИДЕОХОЛИКА – Нено Белчев (България)
Фестивалът ВИДЕОХОЛИКА е замислен като видео арт форум с международно участие, който да представя на варненската публика, както и гостите на Варна една забележителна и високо стойностна програма от видео арт творби. Традиционно ВИДЕОХОЛИКА представя най-доброто от предходната година в програмата на фестивал Процес – Пространство
ТРАФИКДЖАМ – Матиас Рот (Германия)
TRAFFICJAM е колективно-базиран проект, който обединява международни артисти в продължение на един месец в един град. За TRAFFICJAM # 4, Палма де Майорка-Binissalem се превърна в централна сцена за група от осем художници от шест различни страни (Канада, Германия, Литва, САЩ, Хонг Конг, и Испания) да развиват собствената си работа. TRAFFICJAM # 4 е проект, който има намерение да мигрира в международен мащаб, непрекъснато да събира опит за нова работа. Междукултурно сътрудничество и комуникация чрез художествен ангажимент е една от целите за групата. Споделянето на общи интереси в средата на експерименталното видео, групата е създадена, за да си сътрудничат и да вдъхнови един на друг, докато обмен на идеи чрез творческия процес.
TRAFFICJAM се основава на художниците, взаимодействащи помежду си в реално градско пространство, за да се създаде крайния работата, докато предишни проекти са базирани на размяна на файлове онлайн и среща за обсъждане на виртуални форуми. Чрез тази интензивна три седмична резиденция, където живеем и работим заедно, всеки художник създава видео в отговор на града домакин
Акция „Безопасна игла/ Фибула” 2015-16г.
Акция „Безопасна игла/Фибула” е съпътстващо събитие към фестивал „Процес – Пространство”, стартирало 1995г., по идея на Димитър Грозданов. Акцията е една от най-популярните в дългогодишната програма на фестивала и е провокирала над 100 творци от България и чужбина. Същността и се състои в изпращане на „Покана” с бял лист размер А4 и безопасна игла, както и кратка интродукция за смисъла на начинанието.
Какво е „безопасна игла/фибула”? Доколко може една игла да бъде безопасна, кога и защо? Авторите търсят отговори за функциите на тази колкото съвременна вещ от бита, толкова и древно средство за „прикачване”, „съшиване”, „съединяване” или „обединяване”, за неговата необходимост или незначителност в ежедневието ни. Въпросите, които се повдигат са много, а празният лист хартия претърпява множество визуални интервенции.
Двадесет години по-късно „безопасната игла” на пръв поглед не е сменила своето обичайно, битово предназначение и материална визуалност. Същевременно функциите, които изпълнява и може да изпълни „тази нищожна вещ” са много и взаимоизключващи, въпросите които повдига различни и любопитни. Всеки автор е свободен да избере в какъв вид и след каква художествена намеса ще върне празния лист и безопасната игла, спрямо неговите лични разбирания за двата предмета, за смислите, които носят те или внушават, както и схващанията им за „безопасна игла/фибула”.
Фестивал „Процес – Пространство” търси отново отговор за процесите и развитието в изкуството и неговите съвременни схващания за света, чрез провокацията на „безопасната игла/фибула”. Да вземат участие в Акцията са поканени някои от предишните участници и много нови художници, творци, артисти и др., с идеята да се направи съпоставка на разбиранията за съвременното изкуство посредством лист и безопасна игла. Участници в акцията от 1995-96г.: Ото Дреслер (Германия), Хуан Броса (Испания), Моника Фишер (Швейцария), Стела Лие (Румъния), Лаура Кристинцио (Италия), Елена Панайотова (България), Магда Абазова (България), Лидия Коблер (Швейцария), Педро Коблер (Швейцария), Йорк Ленцлингер (Швейцария), Джорджо Грифа (Италия), Мойра Жофрион (САЩ), Марио Нани (Италия), Шийла Пит (САЩ), Божидар Бояджиев (България), Салваторе Личитра (Италия), Йохан Герц (Германия), Дан Тенев (България), Николай Янакиев (България), Ирене Гатикер (Швейцария), Лео Рей (Израел), Красимир Терзиев (България), Хуан Ернандес-Пихуан (Испания), Тори Арпад (САЩ), Брус Макгрю (САЩ), Марио Мусони (Сан Марино), Айнея Кийс (САЩ), Такор Кюрдиян (България), Ален Роа (Франция), Роз Мари Тесие (Франция), Акеми Ишиджима (Япония), Алцек Мишев (Италия) и др.
SAFETY PIN ARTISTS 2015-16:
Bryan Crowe (USA)
Carol Ann Miraben (Santa Fe)
Christian Partos (Sweden)
Damian Boumbalov (Bulgaria)
Dan Tenev (Bulgaria)
Denitsa Todorova (Bulgaria)
Dimitar Grozdanov (Bulgaria)
Ekaterina Eneva (Bulgaria)
Emine Sutku (Bulgaria)
Emma Wood (Great Britain)
Fabian Esteban Hes (Spain)
Galya Yotova (Bulgaria)
Gonul Nuhoglu (Turkey)
Hana Shartz Holly Howard (USA)
Ivelina Ruseva (Bulgaria)
Jenny Alexandrova (Bulgaria)
Kayya Hristova (Bulgaria)
Kim Dotty Hachmann (Germany)
Lidia van der Berg – Switzerland Marcos Vidal (Spain)
Maria Dakovic (Bosnia/Serbia)
Marieta Golomeholova (Bulgaria)
Matthias Roth (Germany)
Milena Georgieva (Bulgaria)
Milena Stamboliyska (Bulgaria)
Moira Geoffrion (USA)
Nikolay Bozhinov (Bulgaria)
Nikolay Yanakiev (Bulgaria)
Nina E. Ivanova (Bulgaria)
Penka Mincheva (Bulgaria)
Peter Westman (Sweden)
Sheila Pitt (USA)
Shirley Wagner (USA)
Valentin Georgiev (Bulgaria)
Vasilka Moneva (Bulgaria)
Vassil Simitchiev (Bulgaria/Sweden)
Viktoria Georgieva (Bulgaria)
Група Музи:
Деница Тодорова,
Емине Съткъ,
Ивелина Русева,
Лиляна Георгиева

Оставете коментар