ПЕТДЕСЯТНИЦА 31-ВИ МАЙ /НЕДЕЛЯ/

May 28th, 2015 | От | Category: ДРУГИ, ЦЪРКОВНИ

pix4_6

Празникът Петдесетница е рожден ден на Църквата. На петдесетият ден след празника Пасха юдеите празнували старозаветния празник Петдесетница. Празникът бил тържествен, в Иерусалим се стичали множество юдеи, за да принесат с благодарност към Бога установената от закона жертва.
Света Богородица, заедно с апостолите, била в Сионската горница, където пребивавали в постоянна молитва след Възнесението на Господ Иисус Христос. Към третия час по еврейско време настанал голям шум от небето и над тях слязъл Светият Дух във вид на огнени езици. Изпълнени с Божия благодат, те славели Бога, като започнали да говорят за Иисус Христос на различни, непознати за тях чужди езици. Този дар те получили, за да чуят и повярват в Христос хората от другите народности, дошли на празника.
От уплашени и смутени те придобили сила и мъжество да проповядват Евангелието. На този ден свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед, на която повярвали 3000 души. След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие, слизането на Светия Дух, всяка година на този ден.
Какво е Църквата? Едни отъждествяват Църквата с храма, с енорията и мислят, че тя е организация, добра идеология, благотворително дружество, която има добро финансово състояние. Други я възприемат като място, където ще удовлетворят своите духовни търсения и ще ,,изпълнят” своите задължения, за да нямат проблем със съвестта си.
Православната Църква не е някакво трудно богословие, философия, суха етика, жесток и безчовечен морализъм, изпълнен с ограничения и забрани. В Православието намираме истина, свобода, любов, изкупление, благодатна радост и спасение. Често се говори какво прави Църквата, а не каква е нейната същност.
Църквата е богоустановена, основана върху кръвта на Спасителя. Неин глава е Сам Христос, а вярващите са тялото Христово по думите на св.ап.Павел. Светият Дух преподава на вярващите вярно истините, вдъхновява ги, пази, облагодатява и укрепва. Молитва на вярващите съединява земята с небето и не оставя човек да се разочарова, да изпадне в униние, да се уплаши и да отпадне духом.
Молитвата не е частно дело. Молейки се, човек се съединява с Христос и с всички членове на Църквата. Който участва в тайнствата на Църквата – получава нейната очистваща, възраждаща и освобождаваща благодат.
На празника Петдесятница отправяме молитва към Светият Дух: ,,Царю Небесний, Утешителю, Душе на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота: дойди и се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота, и спаси, Благий, душите ни”. Защото Светият Дух, Който е навсякъде и изпълва всичко може да очисти, просвети и освети душите ни, да ни даде сили за нов живот- в мир, любов и радост. Амин!
Протойерей
Георги ПЕТКОВ

Оставете коментар