Франкофонската програма – пример за завидно българско висше образование

May 25th, 2015 | От | Category: ВАЖНА

pix1_1

Говорим с уважение и признателност към труда на преподавателите в училищата и университетите. Тази година най-топли думи за новаторския си педагогически труд получи директорът на франкофонската програма по туризъм на НБУ в к.к. „Албена” – Славянка Стамова. Тя е носител на Наполеонов орден на Република Франция. От 18 години въвежда и утвърждава френска програма по туризъм, а от началото на тази учебна година и на нова специалност – „Мениджър на луксозното ресторантьорство и хотелиерство”. Тя има опита за това – 19 години е преподавала в Езиковата гимназия „Гео Милев” в Добрич, специализирала е ресторантьорство във Висшето хотелиерско училище „Пол Ожие” в Ница.
През 1997 г. Красимир Станев (изпълнителен директор на “Албена” АД и признат франкофон) сключва договор за съвместно обучение с университета “София Антиполис” в Ница. В първия випуск студентите са само 11, всички стипендианти на “Албена” АД. Оттогава датира и тясното сътрудничество между бизнеса и образованието, един от основните плюсове на програмата. В учебния план на програмата има застъпени много практически стажове, част от които задължително се провеждат във Франция.

pix1_2

Стажовете допринасят за адаптирането на български специалисти към професионалната среда, която ги очаква. Желанието за по-висша форма на обучение е причината да се потърси партньорство с нов френски университет. Така се стига до създаването на бакалавърска програма с четиригодишно обучение, като френският университет “Мирай”, Ница, предоставя френска диплома за професионално обучение (liscence professionnelle), а НБУ дава акредитирани български дипломи за степен бакалавър.
Френската диплома BTS, която получават студентите след успешното завършване на програмата, е национална диплома на Министерството на образованието на Франция. Програмата в „Албена” е единствената образователна BTS-програма извън Франция, а изпитният й център e във френското посолство в София. В момента в „Албена” по нея се обучават студенти на четири работни езика – френски, български, английски и немски. По време на обучението си студентите преминават през три задължителни стажа – два във Франция и един в България, със средна продължителност 3-4 месеца. Общо реализираните индивидуални стажове досега са над 1000. В края на април тържествено се връчиха дипломите на 37 абсолвенти – 26 бакалаври и 11 магистри. Всички те се възприемат като бъдещи генератори на успешния български туризъм – заяви Славянка Стамова в поздравителното си слово, което беше изпълнено със зареждаща положителна емоция и дълбока благодарност за добрите взаимоотношения между преподаватели и студенти в НБУ. Церемонията бе изискана и се състоя в конферентната зала на гранд- хотел „Фламинго”. Официални гости от френска старана бяха: посланикът на Република Франция у нас – Н.Пр. Ксавие Лапер Де Кабан, аташето по културното и университетско развитие от френското посолство – Г.Сегара, директорът на Френския културен институт в София – Гийом Робе, представителят на партньора по стажовете във Франция Ален Фресон от фирма MMV, аташето по културното развитие на Североизточна България– Стефани Де Морти от – Alianc Franceze- Varna. Разбира се, на първо място сред „виновниците” за това Франкофонската програма да е факт в „Албена”, да дава световно признати дипломи и да съществува вече две десетилетия са Красимир Станев, Славянка Стамова и всички преподаватели и студенти, дръзнали да повярват в едно ново начало на висшето образование у нас. И така от 1997 г. досега – все напред и все нагоре. Всички преподаватели, начело с проф.д-р Николай Арабаджийски, декан на факултета за базово образование, са доволни, че се изнася ноу-хау извън Франкофонската програма, и извън България, чрез реализиралите се студенти от НБУ в туристическия бизнес на много места във Франция, Швейцария, в лайнерите по Средиземноморието и у нас – в най-престижните ресторанти и хотели на морето, на първо място в „Албена” и „Златни пясъци”. „Благодаря на Господ, че ви има – каза в заключение на словото си Славянка Стамова. Че сте пример за подражание. Че сте оня авангард на туристическия бизнес, за което сме се надявали. Че и чрез Вас България се приобщава към Европейския съюз.”
Маруся КОСТОВА

Оставете коментар