115 години Народно читалище “Просвета 1900” с.Соколово

May 19th, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА, ДРУГИ

 

P2660918

Хор “Добруджански гласове” с.Соколово, с диригент Стаматка Кирилова

Голяма е гордостта на соколовци, които тази година имат специален празник на духовността – 115 години, откакто съществува тяхното родно огнище за българщина – читалище „Просвета 1900” с.Соколово. Кмет на селото е Минко Попов, председател на читалището – Галина Неделчева, а читалищен секретар Кина Липованска.Председател на земеделската кооперация, която подпомага всички културни инициативи е Деньо Попов.
Читалищната годишнина е посрещната със специална книжка, посветена на изминатия път в дебрите на познанието, библиотеката и фолклора, подготвена и представена на 11 май, от Галина Неделчева, председател на читалищното настоятелство.

P2660886

Състав за популярни песни към НЧ “Паисий Хилендарски” Балчик, с диригент маестро Райко Тонев и корепетитор
Марияна Тихолова

Очакван от всички бе концертът на народната певица Поли Паскова, която раздаде десетки автографи и получи свежестта на пролетните цветя от градините на соколовки.
През тази година се навършват и други две 60-годишнини: на построената през 1955 г. читалищна сграда и на създадения Народен хор „Добруджански гласове”.
На 7 май салонът на читалището се изпълни, за да се чуят с умиление песните, дирижирани от дългогодишния диригент – народната певица Стаматка Кирилова. „Песента е неразделна част от живота на народа ни – каза в началото на тържествения концерт конферансието Величка Кирова, учителка по български език и литература. Пеело се е на нивата, на стана, в радост и тъга. Народната песен въплъщава моралния кодекс на българите, пренесените през поколенията традиции са не само приемственост, а житейски опит и култура на народа ни, които трябва да пазим.”

P2660887

Маестро Райко Тонев /диригент на Състава
за популярни песни – Балчик/ и Марияна
Тихолова /корепетитор/.

„Народната песен е училище по българщина и докато я има народната песен, ще я има и България” – казва именитата изпълнителка на добруджански песни и специална приятелка на хора – народната певица Верка Сидерова.
В соколовското читалище винаги е звучала народната песен – пренесена от Северна Добруджа, село Касапкьой, предавана от поколение на поколение, тя радва сърцата по празници, сборове и фестивали.
Отначало народният хор е имал 40 певици със силни, красиви гласове, изпълняващи автентичен и обработен фолклор. Те умело са били ръководени последователно от Жан Попов, Димитър Димитров, Иван Попов, Борислав Ханджиев, а през последните 34 години хорът се ръководи от Стаматка Кирилова. Благодарение на умението и да издирва хубави, автентични народни песни и желанието и да работи със соколовци, тя постига голямо признание за труда си – награди от всички събори на народното творчество в град Копривщица,от 1986 г. до 2010 г. Преди броени дни Групата за автентичен фолклор бе обявена от Международния съвет на организаторите на фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО /CIOFF BULGARIA/за „Представителен ансамбъл”, а индивидуалните изпълнители Стаматка Кирилова и Василка Енчева – за „Представителен артист” за следващите 4 години.

poli paskova

Народната певица Поли Паскова получава поздравление от кмета на с.Соколово Минко Попов, а на десетки почитатели тя раздаде автографи срещу прелестни пролетни цветя от градините на соколовки.

С обич към народнопесенното изкуство певиците на хор „Добруджански гласове” изпълниха: „Кера Ивану думаше”, „Ред стоят”, „Полегнала е Тодора”, „Залюбих, мамо, Еленка”, „На сън Яна открадена”, „Еленка булка хубава”, „Града се гради”, „Весел да е хоровода”, „Мама на Янка думаше”, „Ти да дойдеш, Георги” и „Песен за Соколово”.
Трио „Преселки”- Стаматка Кирилова, Марияна Карова и Митка Огнева, изненадаха публиката с две песни: „Снощи съм минал” и „Черешко, ле”.
Народната певица от Ансамбъл „Добруджа” – Марияна Карова, която от 5 години пее и в хор „Добруджански гласове”, изпълни специално на празничния концерт песента: „Малки моми добруджанки”.

P2660909

Трио “Преселки” с. Соколово, Община Балчик: Марияна Карова, Стаматка Кирилова, Митка Огнева.

Скъпи гости на с.Соколово бяха хористите от Състава за популярни песни, с диригент маестро Райко Тонев и корепетитор Марияна Тихолова, представители на НЧ „Паисий Хилендарски 1870”Балчик. Публиката пя с тях известни и незабравими хитове от миналия век и запази в сърцето си спомен за един хубав и подобаващ за годишнините концерт на ентусиасти – самодейци, на които се крепи българският ни дух.

Маруся КОСТОВА

Оставете коментар