Международен музикален фестивал “БезГраници”

Apr 29th, 2015 | От | Category: ДРУГИ, ЗАБАВНА И ПОЛЕЗНА

От 21 до 27 септември тази година ще се проведе VI-тото издание на международния арт форум и етно/ уърлд мюзик фестивал “БезГраници” в едно от най-красивите и романтични места на България – „Двореца“ на Балчик.
Арт събитието е продукция на Стопанска Камара-Варна с партньорството на „ Двореца”– Балчик и арт мрежа „Скендерман”.
По време на „БезГраници“ – 2013 се очакват 80 участници от около 20 държави от четири континента. Музикалният етно/уърлд мюзик фестивал в рамките на форума ще бъде в две части и ще се проведе между 25 и 27 септември в бившия дворцов летен комплекс на румънската кралица Мария Единбургска.
В рамките на “БезГраници” ще се проведе за пети път и арт пленер (21-27 септември), включващ и изложба в галерия „Тихото Гнездо“ в Двореца – Балчик. Координатор на художниците е Николай Русев, а на фотографите – Румяна Тенева.
Основното събитие в рамките на форума от самото създаване (с изключение на миналата година) е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 25 до 27 септември. Между участниците се очакват директори на престижни фестивали, арт менажери, музиканти, художници, фотографи и специалисти от областта на културната политика от цял свят.
Първото издание на форума през 2003 г. бе международна арт мениджмънт конференция, в която участваха 33 участници от 9 държави, половината от които от Балканите. Темата на срещата бе „Музика без граници“ с поставена цел за организиране на бъдещ арт фестивал в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците. Изданията през 2009, 2011 и 2013 година също включваха арт мениджмънт конференция, но събитието стана по-голямо. Осъществена бе една от целите на конференцията от 2003 година- международният етно арт фестивал като съставна част на форума. (с изключение на специалното издание от 2014 година, фокусирано изцяло върху визуалните изкуства). От началото на „БезГраници“ през 2003 г. до сега е имало над 400 участници – организатори, музиканти, художници, фотографи, водещи специалисти в областта на изкуството, музиката и културата от цял свят.
Проектът “БезГраници” е представян на много международни конференции и събития, включително на: най-голямото изложение за етно музика „Уомекс 2014” в Сантиаго де Компостела/Галисия-Испания, ЕСИБ „Музика Експо 2014” в Билбао/Баска автономия-Испания, арт експо „ Фира Медитерания 2013” в Манреса/Каталуния-Испания, МюзикПро експо 2013 в София/България, “Европейска културна конференция” и последващи събития през 2009, 2010 и 2013 г., организирани от Европейската комисия в Брюксел/Белгия, форумите “Душата на Европа” 2008 г. в Белград/Сърбия, “Душата на Европа” 2009 – Клуж, “Истанбул – европейска столица на културата“ в рамките на форум „ЕОН 2010 – Истанбул” /Турция, срещата на Европейската мрежа на етно/уърлд мюзик промотърите „РАСА 2012 – Утрехт”/Холандия и мн. др. През тази година има покани да бъде представено на ЕСИБ „Музика Експо 2015” в Билбао/Баска автономия-Испания, „Европейска културна конференция“, организирана от Европейската комисия в Брюксел/Белгия и „Виза фор мюзик – Рабат”/Мароко.
Арт форумът “БезГраници” е един от водещите български етно/уърлдмюзик събития, носещ европейска ценностна система и насърчаващ взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен.
Форумът се стреми, освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България.
Предварителна музикална програма
(Организаторите си запазват правото за промяна):
Групата на Мая Барух (Maia Barouh) – Франция/Япония: www.maia-zoku.com
А презенсъ дъс формигъш
(A Presenca das Formigas) – Португалия:
www. apresencadasformigas.com
Оратница – България: oratnitzaband.wordpress.com
Шаман (Валери Димчев трио)– България:
www.valeridimchev.com
Марияна Садовска – Украйна: www.marianasadovska.de
Група на братя Луват (Louvat Brothers) – Белгия: www.louvatbros.com
Ясен Казанджиев
арт координатор
арт форум „БезГраници”

Оставете коментар