В Аксаково си дадоха среща няколко изкуства

Apr 29th, 2015 | От | Category: ДРУГИ, ЗАБАВНА И ПОЛЕЗНА, ИЗКУСТВО

str5br15-1

Нели Куклева, Георги Балабанов, Маргарита Балабанова, Николай Плагов, Мария Иванова, Енчо Димитров в Аксаково след приключила литературна среща        Фото: Маруся Костова

Световният ден на книгата и авторското право се чества най-напред в Каталуня, където на 23 април, Денят на Св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

Генералната конференция на ЮНЕСКО прави естествен избор в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството. Така от 20 години по идея на ЮНЕСКО с цел насърчаване четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право е обявен достойно 23 април за световен празник на духовността.
„23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо” – пише в Уикипедия Интернет.
В България също се провеждат присърце мероприятия, посветени на книгата и четенето. Прави впечатление на всички ентусиазмът на добруджанските писатели Енчо Димитров и Георги Балабанов, които направиха редица литературни срещи – във Варна, два пъти: в Артсалона на БНР и Македонския дом, във Вълчи дол, в Оброчище, а на 24 април – в залата на ОДК град Аксаково, щедро предоставена от директора Росица Стоилова.
Поканата за гостуването, изпратена от кмета на Аксаково – Атанас Стоилов, е получена лично от Николай Плагов, културен радетел, координатор на бесарабските българи.
Най-напред писателите Енчо Димитров и Георги Балабанов бяха поздравени с „Добре дошли” от ст.специалист в отдел „Култура” Аксаково – Цветелина Георгиева, а веднага след това с народно-творчески спектакъл на деца от НЧ „Въглен-1884” с.Въглен, с худ.ръководител Кристина Костадинова. Много специално беше участието в тази среща на Певческата група „Хризантеми” с р-л Георги Германов и Снежана Иванова, секретар на НЧ”Антим I – 1907 ” град Игнатиево.
Енчо Димитров прочете разказите си „Хапка хляб” и „Самодивско хоро”. Георги Балабанов рецитира прочувствено: есето си „Моя земя”, разказа „Калина” и сатирата „За изборите”.
Благодарност за успешното мероприятие, където си дадоха среща няколко изкуства, отправи към сърцатите добруджански писатели Енчо Димитров от Балчик и Георги Балабанов от Ген.Тошево главният експерт в отдел „Образование” Аксаково – Нели Куклева. Последваха покани и от други селища, които също искат да чуят Е.Димитров и Г.Балабанов и да се докоснат до тяхното творчество.

Маруся КОСТОВА

Оставете коментар