Достоен наследник на северодобруджанските българи

Apr 29th, 2015 | От | Category: БЛАГОДАРНОСТИ, ДРУГИ

str2br15-1

 Кметът Николай Ангелов, краеведът Иван Радев и главният редактор на в.”Балчишки телеграф” Маруся Костова по време на удостояването на Иван Радев с признанието “Общественик на 2014 г.”.
Фото: Георги ЙОВЧЕВ

Известният стопански деец, краевед и добруджанец Иван Радев представи в нашия вестник и пред обществеността в родното си село Змеево на 5 септември 2014 г. трите си книги, написани за Добруджа – „По следите на миналото” – второ издание, „Случки по пътя” и последната „Село Змеево, Балчишко. Минало и настояще”. Змеевското читалище „Йордан Йовков” беше препълнено за литературната среща, организирана от Община Балчик, кметството на с.Змеево, дружеството на краеведите „Отец Павел Атанасов” в Добрич и какъв по-радостен повод от повода – 80-годишнината от рождението на Иван Радев.

Иван Радев Кръстев е роден на 16 септември 1934 г. в северодобруджанското село Фрикацей. След сключването на Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. многодетното им семейство принудително се преселва в с.Змеево. Още от малък се труди и се справя с недоимъка, в местното ТКЗС като счетоводител, после последователно в СП „Столове”, в Сладкарска ТПК, ТПК „Мир”, инструктор в ГК на БКП, директор на СМК Добрич, на СП”Комунални услуги”, на ОП „Амбалаж”.
За него доайенът на краеведите в Добрич Атанас Пеев казва: „Може би ще се учудите как от един счетоводител израства успешен краевед? В това отношение Иван Радев е находка. Почти през целия си трудов път е бил на отговорни длъжности, със солиден принос в успешното развитие на предприятията и местата, в които е работил. Тези данни за някого може и да са скучни, но те имат своето значение за изследователите и историографите от по-значима величина”.
Радваме се, че можем да общуваме с един такъв човек с богата трудова биография, с богато разказваческо умение и богата душа на добруджанец, който носи в себе си заряда на древните българи, които където и да отидат, не само оцеляват, запазват името и народността си, но и просперират.
Иван Радев бе награден по предложение на вестник „Балчишки телеграф” като „Общественик на годината” от кмета на Общината – Николай Ангелов.
Маруся КОСТОВА

Оставете коментар