Емоционални съприкосновения

Apr 25th, 2015 | От | Category: ДРУГИ, ЗАБАВНА И ПОЛЕЗНА

str5br14-1

 Дубльорът космонавт Красимир Стоянов
пред циклограмата на космическия полет.
Фото: Георги ЙОВЧЕВ

Към тях бих добавил и незабравимите впечатления, които останаха в съзнанието на членовете на Съюза на офицерите от резерва и сержантите от запаса /СОРСЗ/ Балчик, с председател полк.о.р. Иван Апостолов и народния хор „Росна китка”, с ръководител народната певица Стойка Георгиева, председател на Съюза на военноивалидите и военнопострадалите в Община Балчик, по време на организираната екскурзия до Санаториално-оздравителен комплекс „Камчия”. Той е разположен сред живописната природа край устието на река Камчия, на самия черноморски бряг. Височината на целия сграден фонд не надминава тази на околните дървета – притихнали и заредени с лонгозна мъдрост. Всичко е осъществено благодарение на Московската администрация и най-вече на съзидателния труд, качества и превъплъщения на главния архитект Игор Малньов.

Тук функционира училище от първи до осми клас, с изучаване на руски и английски език. Изпитите са в съответствие с руските образователни стандарти. Обучаващите са обезпечени с всички екстри на съвременните технологии, свързани с образователно-възпитателния процес. Много свиден ми стана надписът пред Детския оздравителен комплекс : „Нека винаги да има слънце! Нека винаги да има мама! Нека винаги да бъда аз!”, заедно с неизтриваемото „Солнечный круг, небо вокруг,”
Целта на екскурзията бе да се запознаем с Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин”, където единствено в Европа се намира аналог на спускаемия космически апарат, с който през март 2015 г. се приземиха в степите на Казахстан: руснаците Александър Самокутяев и Елена Сярова, заедно с американеца Бари Уилмор, след 170 денонощия в орбита.
Самият модул е само част от богатата, съдържателна, изчерпателна, компетентна и изпипана от всякъде експозиция на Авио-космическия център на комплекса, който празнува с цялото човечество половин век от излизането на човек в открития Космос на 18 март 1965 г. от руснака Алексей Леонов с „Восход – 2”, като престоява в откритото пространство 12 минути на 5.35 метра от кораба.

str5br14-2

Първият изкуствен спътник  на Земята

С алгометрична точност и Гагариновска усмивка пред комплекса ни посрещна роденият в с.Приселци, обл.Варненска, Красимир Михайлов Стоянов с един от своите помощници – Ненко Й.Димов, чийто баща е бивш военен пилот от славната ни някога военна авиация. Красимир Стоянов е започнал свръхзвуковите си летателни периоди с подготовка на балчишкото летище през 1984 – 1987 г.. Още помня как тържествено го изпратихме на 8.12.1987 г. да поеме пътя към звездите. Той е човекът, преминал пълния курс на подготовка за втория българско-съветски космически полет, който се осъществи на 7 юни 1986 г. със „Союз ТМ – 5”, в който беше пилотът от Омуртаг – Александър Александров.
Сега Красимир Стоянов ни разказа доста за историята на световната космонавтика. Беше увлекателен, футболно темпераментен, с чувство за оригиналност – патент на всеки български военен пилот. Използва богат снимков материал, показа ни космическата храна, сподели спомени от разговори с всички космонавти в „Звездното градче”. Скромно ни посочи усилните тренировки, натоварванията, изпитанията и строгите изисквания към кандидатите за космонавти. Откровено обяснява космическите катастрофи, последствията и мерките, взети за бъдещо предотвратяване. Центърът е необходимо да се посети още много пъти, защото фактическият материал е много голям, почти неизчерпаем. Отново да видим лицата на К.Циолковски и С.Корольов, първия изкуствен спътник на Земята, първия жив посланик в Космоса – кучето Лайка, което е било живо 7 дни в Космоса. Името му е изписано на паметници в Москва, Париж, даже на Огнена земя – Южна Америка. Отново ще искаме да видим храбрите кучета Стрелка и Белка, оборудвани с космически облекла и всичко необходимо /Белка започнала да повръща на 16-та обиколка на Земята/. Затова генералният конструктор С.Корольов е наредил първият човек – космонавт на планетата Земя – Юрий Гагарин, да извърши само една обиколка.
В комплекса „Камчия” има още 3 центъра за работа с деца, които са подчинени на благородната идея децата да заобичат още повече всичко, което ни заобикаля и тази обич и привързаност да придобият космически измерения.

br5str14-3

Аналог на спускаемия апарат “Союз – ТМА”

За хора като мен бе интересно запознанството със „Салют 6”, „Салют 7”, руската безпилотна совалка „Буран”, подробностите около съвместния полет „Аполлон – Союз”, транспортните,товарните „Союз – Т” и „Прогрес”. Удивен останах от фактите, че Международната космическа станция тежи 497 тона и лети с 28 000 км.ч. на височина над 300 километра. Научих нещо повече и за парашутната система на спускаемия апарат, за ролята на изтеглящия, стабилизиращия, основния парашут, начина за задействие на запасния парашут, ролята на катапулта за спасение на личния състав и как се катапултира. Стана ясно и защо е имало толкова трагични последици от полети в Космоса и колко голямо е значението на телескопите, на учението на Галилео Галилей, на 13-те професионални телескопи в комплекса „Камчия”и че с радост се очаква монтирането на новия телескоп „Джеймс Уей”.
Сякаш се озовахме в екзотичен оазис, когато влязохме в Планетариума, за да видим танца на звездите, пътя на Зодиите. Спомних за геоцентричните системи на Птоломей, хелиоцентричните системи на поляка Н.Коперник, схоластичните схващания през Средновековието. Не можах да вникна бързо как са се ориентирали по звездите Колумб, Магелан, пътя на планетите, законите на Й.Кеплер, доразработени от Тюко Брахе. Колкото и невероятно да звучи, овчарите са били първите астрономи, щом са ориентирали своите стада по Полярната звезда и ги отвеждали до тучни ливади, дори и в тъмното.
Изправих се на крака пред силата на човешкия гени, заслушан в приветственото слово от 6 юни 2013 г. на 36 Космическа експедиция, произнесено от командира на екипажа Павел Виноградов и бордни инженери Фьодор Юркихин и Александър Мисуркин, лично до целия състав на Санаториално-оздравителен комплекс „Камчия”, а над всичко това грееха далече над Земята лицата на първите: С.Корольов, Ю.Гагарин, макар вече и от фотографии.
Входният билет за СОК „Камчия” е 3 лв. при групи над 15 човека. Телефонът е 0894 479 081 или 0894 479 074; e-mail: sokkamchia_planetarium@abv.bg – да се търси Красимир Стоянов за информация и справка.
Уверявам Ви, че ще се убедите в необятността на звездния нощен простор, под който всеки остава удивен колко крехка и малка е нашата планета Земя, колко кратък е животът ни, за да си нашепнем в себе си и между себе си Айнщайновото: „Аз знам, че нищо не знам!”

Георги ЙОВЧЕВ

Оставете коментар