Камерната музика ще бъде във фокуса на приятната изненада, наречена “Мюзик Кампус Балчик”

Apr 25th, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА, ВАЖНА, ИЗКУСТВО

Жасмина Щалдер, ръководител на проекта "Мюзик Кампус Балчик" и Жени Михайлова, директор на ДКИ КЦ "Двореца" Балчик организираха специална пресконференция, за да запознаят журналистите с предстоящото второ издание на фестивала.          Фото: Георги ЙОВЧЕВ

Това разбрахме всички, дошли в новия Културно-информационен център на „Двореца” в Балчик – зала „Арка”, след като се запознахме с проекта за втората музикална проява „Мюзик Кампус Балчик”. Както и през миналата година ще се проведат майсторски класове и концерти, като акцентът бе поставен на тайната на духовите инструменти, а тази година – на камерната музика.
Именно в началото на есента ще се съберат елитни наши и чуждестранни преподаватели от музикалния световен елит и млади таланти от различни държави, с краен срок за записване – 30 юни 2015 г. и регистрационна такса от 50 евро. Жасмина Щалдер
/Швейцария/ е ръководител на проекта и председател на Сдружението „Култура край границата”. За наша гордост, тя е чиста проба добруджанка, с родители, родени в с.Сърнено и с.Белгун.
Жасмина ни разясни ролята на организираните музикални форуми в „Двореца” на Балчик, тъй желани във всеки музикален годишен календар, както и с имената на част от преподавателите: арт директора на фестивала – Александру Гавриловичи /румънец, който отдавна живее в Швейцария, преподава с 200-годишна цигулга „Гуарнери”, негова собственост и гордост; ректора на Истамбулската консерватория Чидем Иджил, цигулка; Мари Тротман, Швейцария, арфа.
Да припмня на любопитния читател, че този вълшебен инструмент съществува от 30 века и има шумерохалдийски произход, като в съвременния си вид има 46-47 струни и два пъти повече педали от автомобила, дори един в повече /7 броя/.
Отново в Балчик ще дойде четата на Станислав Почекански, преподавател по цугтромбон. Дано този път „Аркадия квартет” от Румъния са здрави и котка не им мине път, за да ги видим и чуем на живо:Ана Тьорок – цигулка; Расван Думитру – цигулка; Траян Боала – виола; Золт Тьорок- виолончело.
Жени Михайлова, директорът на ДКИ КЦ „Двореца” Балчик, изтъкна, че за пети път са домакини на международна културна изява и вече са осигурили допълнителни зали за репетиции.
През втората година на форума младите музиканти ще има още какво да научат и да утвърдят в своята практика. Да усъвършенстват своята техника съответно на своите младежки творчески импулси.
Искам накрая да Ви обърна внимание на швейцарската прецизност – „MUSIC CAMPUS BALCHIK” е фестивал, който не иска, за радост на балчишките данъкоплатци, никаква помощ от балчишката администрация, за разлика от другите фестивали и синекурни конкурси в Балчик. Ж.Щалдер уведоми присъстващите на нарочната пресконференция миналата седмица, че парите за Мюзик Кампус Балчик са събрани на благотворителни концерти в швейцарските кантони.
Миналата година имаше 53 участници от 7 държави /дори от Ю.Корея и Япония, за които в-к ”Балчишки телеграф” излезе с два обширни материала/. Естествено, организаторите таят надежда за по-голям интерес към това уникално музикално издание. Жасмина дори каза, че в чужбина, за да видим музиканти от такъв ранг, трябва да си купим билет от 70 до 150 лв.
Входът на „MUSIC CAMPUS BALCHIK” е безплатен. Сигурен съм, че тазгодишните концерти ще ни направят по-големи и от най-големите мечти.
Георги ЙОВЧЕВ

Оставете коментар