Нощният труд в мина “Оброчище” се заплаща по 25 стотинки на час. Това става ясно от отговора, който вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е дал на 28 ноември 2014 г. на питане на народния представител Калина Балабанова.

Apr 17th, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА, ДРУГИ

“Обществена тайна в района е, че ако човек иска да бъде назначен на работа там, то той трябва писмено да се откаже от правото си да бъде представляван от синдикати. Заплатите на хората там, които са оценени на “първа екстра” категория труд, са на стойност между 360-660 лв. Нощният им труд се оценява на 23 стотинки на час, забележете! Не редки са случаите, в които миньорите не получават с месеци тези недостойни за техния труд възнаграждения и протестират. Припомням, че тяхната форма на протест е да прекарват денонощия в мината. Неотдавна 56 миньори от рудник “Оброчище” протестираха в подземията над 36 часа под земята. Последиците от един евентуален протест могат да се окажат фатални и да вземат човешки жертви”, се посочва в питането на депутата от Атака. В отговора си министърът посочва, че “Евроманган” АД е концесионер на мина “Оброчище”, като концесията включва подземен добив на манганова руда. Миньорите работят и са осигурени при условията на първа категория труд. Предвид рисковия характер на дейността предприятието е обект на периодичен контрол от страна на Инспекцията по труда на всеки шест месеца. Освен това проверки се извършвани и по повод на жалби, основно на бивши работници. До 28 ноември са били извършени четири проверки за 2014 г. – една по повод на периодичен контрол и три по повод на жалби на бивши работници, от които са констатирани седем нарушения. Пет касаят трудовите правоотношения, а две са свързани с безопасните и здравословни условия на труд. За отстраняване на всички тях са приложени принудителни административни мерки, а в три от случаите работодателят е бил санкциониран. През декември е трябвало да се извърши следваща проверка.

В отговора си Ивайло Калфин посочва, че както за 2014 г., така и за предходни години, в дружеството не са били констатирани нарушения, свързани със забавяне или неизплащане на трудовите възнаграждения. Работните заплати на различните категории персонал варират в широки граници, като към основното си трудово възнаграждение работниците получават допълнителни възнаграждения за професионален опит, нощен труд в размер на 25 стотинки за всеки нощен час, както и бонус към трудовото възнаграждение, което зависи от финансовите резултати на дружеството.
Всички работещи в дружеството получават ваучери за храна, като за миньорите тяхната себестойност е 250 лв., посочва още Калфин. Според него, за последните три години в Инспекцията по труда не е постъпила информация за организиран и провеждан протест на миньори от мина “Оброчище”, които са прекарали 36 часа под земята. На 8 април в балчишкото село Ляхово бе погребан 39-годишният миньор Гюлент Атиф, който загина при трудова злополука на 7 април.
Негов колега също пострада, но без опасност за живота. Фирмата “Евроманган”, която през 2003 година бе закупена от швейцарския холдинг “Олбер Холдинг”, е собственик на мината в село Църква край Оброчище, съобщава “Петел.БГ”.Както е известно, днес стана срутище в мината, при което е загинал работник на 35 години. Изпълнителен директор е Дейвид Уелингс, но той не бе открит в района от екипа ни. Младият работник оставя две деца сирачета. Още трима мъже са в болницата. Пазачът на мината не пуска никого да влезе зад огражденията. Работниците отказват коментар.
Всички са в страх, че ще изгубят работата си, ако говорят.
Втората смяна в мината не бе пусната на работа под земята. “Тук и стените имат уши”, каза един от работниците. Друг работник от по-младите посочи, че трагедията е станала на 350 метра под земята. Били са 2 групи по 18 човека.
Блиц.БГ

Оставете коментар