Първият прием по мярка от новата ПРСР стартира на 14 април

Apr 16th, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА, Общински новини
Министърът на земеделието Васил Грудев и експерти       Фото: topnovini.bg

Министърът на земеделието Васил Грудев и експерти Фото: topnovini.bg

 

На 14 април стартира първият прием по мярката 4.1 – за инвестиции в земеделието по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Това съобщи в Добрич зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Той, заедно с експерти, бе в Добрич, за да представи новите схеми за подпомагане в контекста на Общата селскостопанска политика през новия програмен период 2014-2020.
Залата в областна администрация се оказа тясна за големия брой стопани, дошли да чуят начините, с които могат да подпомогнат стопанствата си, и да зададат конкретни въпроси. Затова се наложи всички заедно да се преместят с голямата зала на ДТ “Й. Йовков”.
Приемът на проекти по мярка 4.1. ще продължи 8 седмици. Единствено изключение ще има за проектите за прикачен инвентар, които ще се приемат в продължение на 5 седмици.
През настоящата година не може да се кандидатства за хидромелиоративни инвестиции, тъй като се разработва в момента цялостна стратегия от Световната банка.
Зам.-министърът отбеляза, че основното в новите изисквания за подпомагане е, че вече няма да се получават помощи без правно основание за това. Той подчерта, че средствата, които са предвидени за сектора за целия програмен период, заедно с националните доплащания, са в размер на 19 млрд. лв.
Само европейската помощ за стопаните за периода е 7.7 млрд. евро. Основна цел на настоящия програмен период, по думите на зам.-министър Грудев, е че няма да се спре помощта за зърнопроизводството, но амбицията е до края му през 2020 г. и изоставащите сектори, като зеленчукопроизводство, производство на плодове, животновъдство, трайно земеделие и биопроизводство, да се изравнят по размер.
Станислава КРЪСТЕВА

Оставете коментар