За издигане музикалния имидж на Балчик

Apr 16th, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА, ИЗКУСТВО

Марияна Тихолова е възпитаник на Академията на музикално и танцово изкуство в град Пловдив със специалност “Музикална педагогика”.
През 1994г., започва работа в НЧ “Паисий Хилендарски – 1870” гр. Балчик като преподавател по пиано в Детската музикална школа. Вече две десетилетия. Стотици деца са преминали през нейното педагогическо майсторство. Много от тях тя готви и по солфеж. Други за кандидатстване в музикално училище или университет. Успехите на нейните ученици са големи и редица са имената на нейни известни пианисти. Но най-големият и успех е, че съумява да възпита у всички деца безрезервна любов към музиката, изпълнявана на този авторитетен и нежен инструмент – пианото. Затова седмичното и натоварване в школата е прекалено голямо – децата искат да свирят при Марияна Тихолова и родителите им искрено ги подкрепят.
В периода от 1998-2001г. и от 2009 г. до сега е корепетитор на Смесен хор “Черноморски звуци”, с членовете на когото изживява радостите на ежедневните репетиции, трудностите на любителското пеене, ентусиазма на диригента д-р Валентина Георгиева, с която са колеги, но и приятелки още от студентските години. Марияна дава предложение на секретаря Пламен Банчев да бъде поканена Валентина за диригент. Нейната препоръка се оказва много точна. Днес двете заедно щурмуват висотата на професионализма, подкрепяни и от Наталия Смирнова. Марияна Тихолова е скромна и не се хвали.
Запознатите с естеството на работата и изтъкват заслугите и за получаването на големи отличия от фестивали и конкурси в цяла Европа, за достойното представяне на смесен хор “Черноморски звуци” на четири поредни домакинства на Международния хоров фестивал в нашия град, получил адмирациите на над 3 000 участници от България и различни други европейски страни. Марияна Тихолова е корепетитор на Състава към НЧ”Паисий Хилендарски”за популярни песни, още от неговото създаване през 1994 г., когато тя намира много общ език с диригента маестро Райко Тонев. Коледните и Великденски концерти на Състава за популярни песни в църквата “Св.Св.константин и Елена” са едно очаквано и желано допълнение към настроението на празниците в Балчик.
Дълго време Марияна Тихолова споделя своя опит и като корепетитор на Детски хор “Морска звезда” – Каварна, докато той съществуваше. Музикалният дух е характерен за цялото семейство на Марияна. Съпругът и Сава Тихолов е също възпитаник на АМТИ – Пловдив, където се запознават и оженват. Сава Тихолов, освен че е музикант по образование и възторжен изпълнител, дълго време беше диригент на Народен хор “Добруджанки” към НЧ “Васил Левски” Балчик. Двете им деца – Йоанна и Светлозара са естествено също подвластни на музиката.
Йоанна тази година е абитуриентка в музикална паралелка в Добрич. Светлозара пее в детската формация към НЧ “П.Хилендарски” ” The Voices”, под диригентството на д-р Валентина Георгиева. За своите заслуги за издигане музикалния имидж на нашия град и по случай 100-годишнината на Смесен хор “Черноморски звуци”Балчик, Марияна Тихолова бе удостоена със званието “Общественик на 2014 г.” и наградена лично от кмета на Общината Николай Ангелов.

Маруся КОСТОВА
Фото: Георги ЙОВЧЕВ

Оставете коментар